E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Φόβοι ότι μπορεί να επανεμφανιστεί ο «μαύρος θάνατος»

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Βρετανοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η πανούκλα, μια από τις πιο καταστροφικές πανδημίες στην ιστορία του ανθρώπου, με 75 έως 200 εκατομμύρια θύματα κατ’ εκτίμηση, θα μπορούσε μια ημέρα να επιστρέψει, με την εμφάνιση ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μορφών του φονικού βακτηρίου.

Πριν λίγες μέρες, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο Λονδίνο έναν μαζικό τάφο με περισσότερους από 12 σκελετούς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της πανούκλας. Τα θύματα πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα και οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα βρουν ακόμη περισσότερους τάφους, καθώς συνεχίζουν τις εκσκαφές στην περιοχή. Σκοπός των εκσκαφών, η μελέτη της επιδημιολογίας της πανούκλας και, σίγουρα, όχι τυχαία…

Η πανούκλα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, με τάση επανεμφάνισης, που επηρεάζει τους πνεύμονες. Προκαλεί εστίες σε μεγάλες πληθυσμούς.

Αναδυόμενες ασθένειες

Το ζήτημα των αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων λοιμωδών νοσημάτων αρχίζει να προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας διεθνώς.

Σύμφωνα με την ιστορία, τα επίπεδα του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο μειώθηκαν δραματικά λόγω της πανούκλας κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, καθώς μόνο τότε πέθαναν σχεδόν 75 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Infection, Genetics, and Evolution» και βασίστηκε στο μεγάλο λοιμό της Μασσαλίας που σκότωσε 100.000 ανθρώπους μεταξύ 1720 και 1723.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι ακόμα σε κίνδυνο από μια αναβίωση της πανούκλας και σ΄αυτό συνηγορούν διάφοροι παράγοντες. Από τις μεταφορές και το εμπόριο έως την εμφάνιση πολλών παθογόνων οργανισμών, ανθεκτικών στα φάρμακα και με ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως υπογραμμίζουν, μάλιστα, τα βακτήρια έχουν αλλάξει γενετικά όσον αφορά στον τρόπο που μολύνουν τους ξενιστές τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώνουν στο αίμα των θηλαστικών.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση των επιδημιών τα επόμενα χρόνια. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η παροχή των αναγκαίων πληροφοριών σχετικά με αναδυόμενες ασθένειες και τη βελτίωση της διαχείρισης των επιδημιών αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο του πανικού που θα μπορούσε να επιφέρει η επανεμφάνιση τέτοιων ασθενειών.

Μόλις τον περασμένο χρόνο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε ένα νέο φάρμακο, το Levaquin, ως θεραπεία για την πρόληψη της πανούκλας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανές επιθέσεις βιοτρομοκρατίας.

himaira.blogspot.com

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger