E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Οκτάχρονο αγόρι πέθανε από δάγκωμα νυχτερίδας

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013



Επιδημιολόγοι κάλεσαν σε επαγρύπνηση σήμερα μετά το θάνατο ενός οκτάχρονου Αυστραλού, τον οποίο είχε δαγκώσει ή γρατζουνίσει νυχτερίδα. Ο μικρός πέθανε στα τέλη Φεβρουαρίου από ιογενή λοίμωξη που φέρει χαρακτηριστικά της λύσσας.

Το αγοράκι είναι ο τρίτος ασθενής που καταλήγει από το 1996 από τον ιό της λύσσας της αυστραλιανής νυχτερίδας (ABLV) για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε προφύλαξη ούτε δραστική θεραπεία. Οι γιατροί Τζόσουα Φράνσις και Κλερ Νουρς, του νοσοκομείου Παίδων του Μπρίσμπεϊν, ζήτησαν από τον πληθυσμό να αποφεύγει τις νυχτερίδες υπενθυμίζοντας επίσης ότι μια μετάδοση του ABLV από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι θεωρητικά δυνατή, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποδειχθεί.

Ο ιός που εντοπίζεται κυρίως στη νυχτερίδα και σε ένα είδος νυχτερίδας που ονομάζεται ιπτάμενη αλεπού, "ήταν θανατηφόρος σε όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Καλούμε τον πληθυσμό να ενισχύσει την επαγρύπνησή του για τους κινδύνους που έχουν σχέση με τις νυχτερίδες", δήλωσε ο Τζόσουα Φράνσις στην Καμπέρα.

Το αγοράκι, το οποίο δάγκωσε νυχτερίδα ενώ ήταν σε διακοπές με την οικογένειά του στην πολιτεία Κουίνσλαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν είχε πει τίποτε στους γονείς του. Τρεις εβδομάδες αργότερα άρχισε να παρουσιάζει συσπάσεις, πόνους στην κοιλιά, πυρετό και μετά εγκεφαλικές διαταραχές. Έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με μελέτη του ιατρικού κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, ο νέος ιός της οικογένειας των κορονοϊών που ευθύνεται για τον θάνατο ενός Σαουδάραβα τον Ιούνιο του 2012, μοιάζει πολύ με τους ιούς που έχουν εντοπιστεί στις νυχτερίδες στην Ασία.

Οι κορονοϊοί ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνει ιούς οι οποίοι ευθύνονται για απλά κρυολογήματα αλλά και για το SARS (το οξύ και βαρύ αναπνευστικό σύνδρομο) που προκάλεσε την επιδημία της "άτυπης πνευμονίας" από την οποία πέθαναν τουλάχιστον 800 άνθρωποι στον κόσμο το 2003.

Οι νυχτερίδες, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι συνιστούν "φυσική δεξαμενή" του κορονοϊού που ευθύνεται για το SARS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005, φέρουν επίσης τον ιό που ευθύνεται για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα. Ένα νέο στέλεχος της γρίπης Α εντοπίστηκε επίσης σε νυχτερίδες στη Γουατεμάλα τον Φεβρουάριο του 2012.

http://www.newsit.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger