E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Mετά από 108 χρόνια, «τέλος» για το μέσο που εφηύρε τη λέξη στριπτίζ!

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013



Από τον Τάσο (ΤΑΖ) Θεοδωρόπουλο
    
Ιδρύθηκε το 1905 και από τις σελίδες της έχουν περάσει όλοι, μα κυριολεκτικά όλοι οι κινηματογραφικοί και θεατρικοί σταρ ενώ στα ψηφιακά της αρχεία, υπάρχουν κριτικές, παρουσιάσεις, χολιγουντιανά νέα και στοιχεία που φτάνουν μέχρι το 1914. Στην αρχική της εβδομαδιαία μορφή, ο προσανατολισμός μολονότι εστίαζε πάντα στο χώρο της σόουμπιζ, ήταν περισσότερο lifestylίστικος μολονότι ακόμα και τότε, απευθυνόταν κυρίως στους έμμεσα ή άμεσα επαγγελματικά εμπλεκόμενους με τη βιομηχανία του θεάματος.  

Από το 1933 και μετά, η παράλληλη ημερήσια έκδοση του Variety μετατράπηκε στο νούμερο ένα εργαλείο των επαγγελματιών του χώρου, και όχι μόνο εφ' όσον πολλές από τις στήλες του έμειναν θρυλικές ενώ τα υπόλοιπα έντυπα, ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη άντλησης ειδήσεων. Η ιδιόμορφη και πρωτοποριακή για την εποχή του γλώσσα των αρθγράφων εισήγαγε πλήθος νεολογισμών που έγιναν αντικείμενο αντιγραφής και έμειναν κλασικοί. Πολύ πιο απλά, λέξεις όπως το “sitcom” (δηλαδή τηλεοπτική κωμωδία καταστάσεων από τη φράση situation comedy), το “sex appeal” αλλά ακόμα και το “striptease” αποδίδονται στην επιρροή της εφημερίδας. O πιο διάσημος τίτλος της, που έμεινε στην ιστορία σαν ιδιωματική έκφραση, ήταν το “H Wall Streer έκανε ένα αυγό” με αφορμή το χρηματιστηριακό κρασάρισμα το 1929, ενώ στις 19 Ιανουαρίου, φιλοξένησε το κείμενο που θεωρείται η πρώτη κινηματογραφική κριτική.  

Επιχειρηματικές συμφωνίες, ρεπορτάζ, box office, προβλέψεις αλλά και παρασκήνια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ύλης του, ενώ σε μεγάλα φεστιβάλ όπως αυτό το Kαννών, το Variety κυκλοφορεί ειδική δωρεάν καθημερινή έκδοση που αντανακλά τον παλμό των ημερών, και χρησιμεύει σαν μπούσουλας για τους ανταποκριτές. Ή μάλλον χρησίμευε εφ' όσον τα τελευταία χρόνια το έντυπο κινδύνευσε να καταρρεύσει λόγω της κακής διαχείρισης και της ανόητης όπως αποδείχτηκε ιδέας, για συνδρομή στην  πρόσβαση του διαδικτυακού του περιεχομένου. Ειδικά αυτή η τελευταία απόφαση, αποδείχθηκε μοιραία, στοιχίζοντας στο Variety τα τέσσερα πέμπτα των κερδών του. Απόλυτα λογικό σε μια εντελώς διαφορετική εποχή ελεύθερης και έγκυρης ενημέρωσης από πολλούς ανταγωνιστικούς φορείς.  

“Μήπως έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το όνομα του Variety;” Αναρωτήθηκε πρόσφατα ένας ξένος δημοσιογράφος για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως “το όνομα Variety είναι τόσο άρρηκτα συνδεμένο με το Χόλιγουντ και την κινηματογραφική βιομηχανία όπως το όνομα Kleenex, με τα χαρτομάντηλα”.  

Στο πέρασμα των χρόνων το έντυπο πέρασε από πολλές αλλαγές με σημαντικότερη μάλλον αυτή που ανακοινώθηκε μόλις χτες: Από τις 19 Μαρτίου σταματάει οριστικά η έντυπη καθημερινή του έκδοση, ενώ η εβδομαδιαία που κυκλοφορούσε τo Σαββατοκύριακο μεταφέρεται την Τρίτη. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών, ήταν η από καιρό αναμενόμενη (και ανακουφιστική για πολλούς από μας) απόσυρση της συνδρομής για την πρόσβαση στο διαδικτυακό περιεχόμενο του εντύπου από την 1η Μαρτίου.  

http://newpost.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger