Και μάλιστα πιο πολύ σε σχέση με τις εκφράσεις του προσώπου μας, που μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως προδίδουν σημαντικά τη διάθεση και την ψυχολογία μας.
Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, καταλαβαίνουμε τι νιώθει ο συνομιλητής μας κατά κύριο λόγο από τη γλώσσα του σώματος και κατά δεύτερον από τις εκφράσεις του προσώπου.
Η έρευνα διεξήχθη από ομάδες επιστημόνων σε τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα: το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, καθώς και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να παρατηρήσουν σειρά φωτογραφιών, στις οποίες παρουσιάζονταν άτομα που βίωναν μια εμπειρία που τους δημιουργούσε είτε θετικά είτε αρνητικά συναισθήματα. Σε κάποιες εικόνες φαίνονταν μόνο τα πρόσωπα τους, σε άλλες μόνο το σώμα και σε άλλες και τα δύο.
"Όταν οι συμμετέχοντες έβλεπαν μόνο ένα πρόσωπο δεν μπορούσαν να καταλάβουν αν το συναίσθημα ήταν ευχάριστο ή δυσάρεστο" τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης Χίλελ Αβίζερ από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και προσθέτει: "Αντίθετα, όταν παρατηρούσαν τη στάση του σώματος, αντιλαμβάνονταν αμέσως τι συνέβαινε".
Αυτή η μελέτη όπως σημειώνει ο Αβίζερ θα μπορούσε να έχει και κλινικές εφαρμογές:"Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε, για παράδειγμα, τα άτομα με αυτισμό. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναγνώριση των εκφράσεων του προσώπου. Μέχρι τώρα προσπαθούσαμε να τους δείξουμε πώς μπορούν να κατανοούν τους άλλους δίνοντας βάση σε αυτές. Όμως η τωρινή εργασία μας φανερώνει ότι ίσως θα πρέπει να τους μάθουμε να εστιάζουν στη συνολική εικόνα κάποιου".
http://www.radar.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !