E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Έρευνα: Γιατί οι άνθρωποι και τα ζώα θέλουν χάδια

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013


Οι επιστήμονες λέγεται πως είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να καταλάβουν τι είναι εκείνο που κάνει ανθρώπους και ζώα να ζητούν… χάδια!
Μια νέα έρευνα, υποστηρίζει πως έχει, πλέον ,καταφέρει να απομονώσει το μέρος εκείνο των κυττάρων στο οποίο υπάρχουν αισθητήρες και ανταποκρίνονται σε κάθε απαλό άγγιγμα.
Τα κοινωνικά όντα, όπως οι άνθρωποι και οι γάτες, φαίνονται πως απολαμβάνουν τα χάδια, αλλά μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση πως το νευρωνικό μας σύστημα, ήταν εκείνο που κρυβόταν πίσω από αυτή την αντίδραση. Οι επιστήμονες, σήμερα, δηλώνουν πως το δέρμα μας, που είναι και το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου οργανισμού, είναι εκείνο που μπορεί να κάνει το διαχωρισμό, ανάμεσα σε μια ευχάριστη επαφή, όπως το απαλό άγγιγμα, σε σχέση με μια δυσάρεστη, όπως ένα τσίμπημα ή ένα έγκαυμα.
Προηγούμενες μελέτες, έχουν δείξει ότι αυτές οι αισθήσεις μεταφέρονται στον εγκέφαλο από διαφορετικούς τύπους νευρώνων, των οποίων οι απολήξεις βρίσκονται στο δέρμα. Μόνο λίγοι τύποι, από τους συγκεκριμένους νευρώνες, έχει γίνει δυνατό να αναγνωριστούν. Επίσης, η πλειοψηφία αυτών, είναι εκείνοι που μπορούν να νιώσουν τα αρνητικά ερεθίσματα.
Τώρα, όμως, οι βιολόγοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, εντόπισαν σε ποντίκια μια ειδική κατηγορία των αισθητηριακών νευρώνων στο δέρμα, που αντιδρούν στις φαινομενικά ευχάριστες επαφές.
«Έχουμε πολλές γνώσεις για τους νευρώνες εκείνους που μας δίνουν το «σήμα» για κάτι κακό, αλλά πολύ λιγότερες για τα ευχάριστα «δρώμενα» στο σώμα μας» δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής, Ντέιβιντ Άντερσον.
«Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιο εύκολο να μελετήσει κανείς πράγματα που είναι επώδυνα, καθώς τα ζώα, στην πάροδο των χρόνων, έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς για αυτά ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά. Έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε αρκετά στοιχεία για τα ευχάριστα».
Βέβαια, ο σκοπός της έρευνας, δεν ήταν να ανακαλύψουν γιατί είναι ευχάριστα τα χάδια. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν την ακριβή λειτουργία κάποιων αισθητικών κυττάρων που είχαν ανακαλυφθεί το 2007, χωρίς όμως να έχει μπορέσει να εξακριβωθεί ο πραγματικός τους ρόλος. Όμως, όπως συμβαίνει στις περισσότερες έρευνες, τα αποτελέσματα δεν καταλήγουν πάντα εκεί που έχουν προ-σχεδιαστεί, ή όχι μόνο εκεί που πιστεύουν πως θα βρουν την άκρη του νήματος οι ειδικοί.

http://www.koolnews.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger