E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ένα από τα πιο σπάνια και ποιοτικά μέλια στον κόσμο είναι ελληνικό!

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012


Ποια είναι τα πιο σπάνια και ακριβά μέλια στον κόσμο; Ας ξεκινήσουμε την αναζήτηση από τον τόπο μας…
Από την Κοζάνη στα πέρατα της Γης
Έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, υψηλό κόστος και πολύ μικρή παραγωγή. Είναι το πιο ακριβό μέλι που μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά (αν το προλάβει, αφού κυρίως εξάγεται) και λέγεται ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σπάνια και ποιοτικά μέλια του κόσμου.Παράγεται στην περιοχή της Κοζάνης, όπου ανθεί το γνωστό φαρμακευτικό και αφροδισιακό φυτό κρόκος (ζαφορά) με τα μοβ άνθη και τους κίτρινους στήμονες . Όσοι γνωρίζουν και εκτιμούν τις σπουδαίες ιδιότητες του άνθους του κρόκου, το αναζητούν με πάθος σε επιλεγμένα σημεία πώλησης του εξωτερικού. Λένε ότι το άρωμά του δεν είναι πολύ δυνατό (θυμίζει τη μυρωδιά των λουλουδιών) και ότι η γεύση του επίσης δεν είναι πολύ έντονη, ενώ κάποιοι αμφισβητούν ακόμα και τη γνησιότητά του (με τόσα που έχουμε δει…). Πάντως τα προϊόντα που καλείται να ανταγωνιστεί είναι τα πανάκριβα μέλια της Υεμένης, της Νέας Ζηλανδίας, του Ομάν και του Ισραήλ.
Μέλι από το «αγκάθι του Χριστού»
Το μέλι που μαζεύεται δύο φορές τον χρόνο στα απομακρυσμένα βουνά Hadramaut της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας (στην Αραβική Χερσόνησο) είναι το πιο ακριβό στον κόσμο (περίπου 200 δολάρια το κιλό). Η αυστηρή προθεσμία για τη συλλογή του είναι 40 ημέρες. Θεωρείται φαρμακευτικό, αντιβακτηριδιακό, αφροδισιακό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και πρωτεΐνες. Οι μέλισσες που το παράγουν τρέφονται από το ιερό για τους Μουσουλμάνους αρχαίο ακανθώδες δέντρο sidr, γνωστό και σαν τζιτζιφιά. Οι Χριστιανοί το αποκαλούν «αγκάθι του Χριστού», γιατί πιστεύουν ότι από τα κλαδιά του φτιάχτηκε το αγκάθινο στεφάνι του Ιησού. Ακόμα λένε ότι τα τζίτζιφα ήταν το πρώτο φρούτο που έφαγε ο Αδάμ όταν κατέβηκε στη Γη .
Το μέλι των Μαορί
Το διάσημο μέλι που παράγεται από τον μικρό θάμνο manuka, ο οποίος ευδοκιμεί στη Νέα Ζηλανδία, έχει πλούσιο άρωμα και σκούρο χρυσαφί χρώμα. Οι Μαορί χρησιμοποιούσαν για αιώνες το φυτό αυτό για θεραπευτικούς σκοπούς χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Το μέλι καρπώνεται τις ιδιότητες του θάμνου και χρησιμοποιείται για στομαχικά προβλήματα και εξωτερικά για επούλωση εγκαυμάτων .
Μέλι από τις χουρμαδιές
Στο βόρειο Ομάν οι μελισσοκόμοι χειρίζονται με επιδεξιότητα τα άγρια μελίσσια που κατοικούν στον κούφιο κορμό των δέντρων tubl (χουρμαδιές). Μάλιστα η κυβέρνηση του σουλτανάτου απαγορεύει την επιμιξία των ντόπιων μελισσών με εισαγόμενες, για να μη νοθευτεί η γνησιότητά του. Το αραβικό μέλι παραδοσιακά θεωρείται αγνό, θρεπτικό, αντιβακτηριδιακό και θεραπευτικό για πολλές ασθένειες.
Το πανάκριβο «μέλι της ζωής»
Κάτω από την επωνυμία Life Mel ένα ειδικό μέλι πουλήθηκε την περίοδο των Χριστουγέννων του 2007 στα καταστήματα Harrods του Λονδίνου στην τιμή των 350 λιρών το κιλό σπάζοντας κάθε ρεκόρ τιμής. Παρουσιάστηκε ως ωφέλιμο και προτεινόμενο από διασημότητες που το δοκίμασαν.Η γεύση του παρομοιάστηκε με αυτού της Νέας Ζηλανδίας, ήταν παραγωγής Ισραήλ και οι μέλισσες που το έφτιαξαν τράφηκαν με ειδική διατροφή που περιλάμβανε βότανα όπως το ginseng Σιβηρίας και η εχινάτσια .
Ελληνικά μέλια
Εντούτοις, η αξία του ελληνικού μελιού είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά και παραμένει αναμφισβήτητη. Όσο για τις ποικιλίες του, δεν έχεις παρά να διαλέξεις, εκτός από κρόκο Κοζάνης, όποια άλλη… εξωτική γεύση θέλεις: Στην ελληνική αγορά διατίθεται μέλι από αρκουδοπούρναρο, φλαμουριά, λυγαριά, κουμαριά, ακακία, πολύκομπο, ασφάκα, θρούμπι, ευκάλυπτο, οξιά, καστανιά, πεύκο, βελανιδιά, άνθη του βουνού, ερείκη, θυμάρι .
Και αν έχεις κάποιες απορίες να λύσεις, το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας θα ανοίξει τις πύλες του 7-9 Δεκεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου για να σε κατατοπίσει.

http://www.goldenmag.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger