E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το Βατικανό

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012



Το Βατικανό όπως όλοι γνωρίζουν, αποτελεί ένα ανεξάρτητο κρατίδιο που δημιουργήθηκε το 1929. Υπάρχουν δεκάδες κρυφές και φανερές γνώσεις που αφορούν αυτό το μικροσκοπικό κρατίδιο και σήμερα σας παρουσιάζουμε οκτώ από αυτές.


1. Το μικρότερο κράτος του κόσμου.
Με συνολικό μέγεθος 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελεί το μικρότερο κράτος του κόσμου και διαθέτει, όπως είναι φυσικό, μόνο οδούς και όχι λεωφόρους.


2. Η επίσημη γλώσσα δεν είναι τα Λατινικά.
Στην πραγματικότητα το Βατικανό δεν έχει επίσημη γλώσσα. Τα πιο σημαντικά έγγραφα είναι γραμμένα στα Ιταλικά αλλά δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με αυτό. Τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά και τα Ισπανικά είναι κάποιες από τις γλώσσες που ακούγονται συχνά στους διαδρόμους του.



3. Το Βατικανό αναγνωρίζει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες.
Σε έκπληξη πολλών, η επίσημη στάση του Βατικανού στο θέμα αυτό είναι ότι υπάρχει η θεωρητική πιθανότητα να ισχύει. Την δήλωση αυτή την έκανε ο πατήρ Jose Funes, διευθυντής του αστεροσκοπείου του Βατικανού, το 2006.

4. Έχει τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στον κόσμο.
Το Βατικανό, με βάση απογραφή του 2006, έχει πληθυσμό 492 άτομα. Το ίδιο έτος, η χώρα είχε 341 αστικές και 486 κακουργηματικές υποθέσεις. Σε σχέση με τον συνολικό του πληθυσμό, αποτελεί το κράτος με τον μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας στον κόσμο. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποθέσεων αφορούν τους τουρίστες που συρρέουν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο κάτι που μας οδηγεί στο επόμενο θέμα για το Βατικανό.

5. Έχει τον μεγαλύτερο τουριστικό δείκτη στον κόσμο.
Το 2007 είχε πάνω από 4.3 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που το τοποθετεί στην κορυφή της κατα κεφαλήν επισκεψημότητας του κόσμου μιας και αντιστοιχούν 8,739 επισκέπτες ανά κάτοικο. Αναλογιστείτε ότι η Γαλλία, που θεωρείται ο πιο συχνός τουριστικός προορισμός, έχει 1,26 επισκέπτες ανά κάτοικο.

6. Το κυριότερο προϊόν που εξάγει είναι τα γραμματόσημα.
Εκτός από το εισόδημα που παρέχουν στο Βατικανό οι επισκέπτες, το προϊόν που προσφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα στο κρατίδιο είναι τα γραμματόσημα. Οστόσο το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχεται από τις δωρεές, γνωστές ώς Peter's Pence, που κάνουν οι πιστοί για την ενίσχυση της Αγίας Έδρας. Το 2007 οι δωρεές ήταν 79.837.843 δολάρια, παρουσιάζοντας πτώση από το 2006 που είχαν συγκεντρωθεί 101.900.192 δολλάρια. Τα έξοδα του Βατικανού για το 2007 ήταν 307.000.000 δολλάρια.

7. Διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό αστυνομικών ανά κάτοικο.
Η πόλη συνολικά διαθέτει 260 ένστολους κάτι που μας κάνει την αναλογία έναν αστυνομικό ανά 2 κατοίκους. Ωστόσο δεν διαθέτει φυλακή, κάτι που το αναλαμβάνει η Ιταλική κυβέρνηση με έξοδα φυσικά του Βατικανού.

8. Το Βατικανό χρηματοδότησε το Watergate Hotel.
Μια ιταλική εταιρία real estate, η αποκαλούμενη Societa Generale Immobiliare (SGI), ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή του ξενοδοχείου Watergate και του συγκροτήματος κατοικιών που το περιβάλλουν. Το Βατικανό κατέχει το 20% των μετοχών της SGI.

http://www.apocalypsejohn.com

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger