E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

NASA: "Κατι συγκλονιστικο βρηκαμε στον Αρη"

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012



Η ομάδα του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Aρη (Mars Science Laboratory) άφησε να υπονοηθεί ότι πολύ σύντομα θα έχουν..

να ανακοινώσουν κάποια ιδιαίτερα σημαντικά νέα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικά μέσα, ο ερευνητής δρ. Τζον Γκρότζινγκερ δήλωσε πως ένα από τα πρόσφατα δείγματα εδάφους που συνέλεξε το όργανο SAM του Curiosity.... «έδειξε κάτι πραγματικά συνταρακτικό, που θα καταχωρηθεί στα μελλοντικά βιβλία Ιστορίας».
Το SAM (Sample Analysis at Mars) είναι ένα από τα πολλά όργανα του Curiosity και έχει σχεδιαστεί ώστε να ερευνήσει την χημική και ισοτοπική σύσταση του εδάφους και της ατμόσφαιρας του Αρη. Συγκεκριμένα αναζητεί οργανικά μόρια, που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη.
Το SAM έχει το μέγεθος ενός κλιματιστικού και τη δυνατότητα να ανιχνεύσει οργανικά μόρια σε ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα όργανα που έχουν σταλεί στην επιφάνεια του Aρη. Αποτελείται από τρία διαφορετικά όργανα, ένα χρωματογράφο αερίων, ένα φασματογράφο μάζας και ένα φασματογράφο λέηζερ, αλλά και από μονάδες επεξεργασίας των μετρήσεων από τα όργανα αυτά.
Η επιβεβαίωση είτε της παρουσίας είτε της απουσίας οργανικών μορίων στον Aρη θα ήταν σε κάθε περίπτωση ένα χρήσιμο επιστημονικό εύρημα για τη μελέτη των περιβαλλοντικών συνθηκών της επιφάνειας του πλανήτη, αλλά η δήλωση του δρ. Γκρότζινγκερ περί «συνταρακτικών νέων» προδιαθέτει θετική απάντηση. Εξάλλου πρόσφατα το Curiosity ανακάλυψε ίχνη αρχαίου ποταμού στην επιφάνεια του κρατήρα Γκέηλ.
Ο λόγος που η επιστημονική ομάδα καθυστερεί την ανακοίνωση είναι πιθανότατα το γεγονός ότι περιμένουν να καθορίσουν πρώτα την προέλευση και την φύση της διατήρησης των μορίων. Η ομάδα εμφανίζεται επιφυλακτική σε τολμηρές ανακοινώσεις λόγω της εμπειρίας της στην αναζήτηση μεθανίου στον Aρη.
Ένα από τα όργανα του Curiosity είχε εντοπίσει ίχνη μεθανίου κατά την ανάλυση ενός δείγματος αερίου. Όπως συνειδητοποίησαν αργότερα, ο αέρας ήταν υπόλοιπο που είχε εγκλωβιστεί στον φασματογράφο λέηζερ κατά την διάρκεια της εκτόξευσης από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ. Γι' αυτό το λόγο η ανακοίνωση των νέων ευρημάτων θα καθυστερήσει ίσως και μερικές εβδομάδες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο αβάσιμων ενθουσιασμών.
(Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger