E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ρουπακιωτης: «Οι δανειστες μας πατησαν στο λαιμο»

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012



 
Την έντονη διαφωνία του με όσα επιτάσσει το Μνημόνιο 3 - το οποίο ωστόσο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους - εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Μάλιστα μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τους Ευρωπαίους δανειστές μας, κάνοντας λόγο για επιβολή σκληρών όρων. 

«Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα» είπε ενώ στρεφόμενος και κατά του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσε: 

«Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων» τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Κώδικα Δικηγόρων.

Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε το νέο Κώδικα Δικηγόρων διαφοροποιείται στα κεφάλαια που αναφέρονται στην παράσταση δικηγόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων από εκείνα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο των νέων μέτρων (τρίτο Μνημόνιο), ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή, έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 ευρώ για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ. δωρεές, γονική παροχή κ.λπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή.

Σε ό,τι αφορά τον πωλητή, η επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο. Ο Ρουπακιώτης, εξηγώντας τη σχετική διάταξη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είπε: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής, δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε: «Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ;», αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι ο προτεινόμενος Κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.

Κατά την παρουσίαση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης των φυλακών Χανίων, λέγοντας «ντράπηκα, ντράπηκα», και τις χαρακτήρισε «ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους».

Συνεύρευση κρατουμένων με συντρόφους

Σύμφωνα με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα υπάρχει η δυνατότητα συνεύρεσης κρατουμένων με συζύγους ή συντρόφους, ενώ προβλέπεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η χρήση και πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο Διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς λόγους. 

Παράλληλα προστίθεται στον ευεργετικό υπολογισμό ημερών ποινής λόγω εργασίας η περίπτωση επιτυχούς αποφοίτησης από ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών.

Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Σωφρονιστικό Κώδικα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας προσαρμόζει τη σχετική νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις, προκειμένου να καταστεί αυτή πιο αποτελεσματική και εναρμονισμένη στο σύγχρονο κοινωνικό και σωφρονιστικό περιβάλλον.





Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger