E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πληρωσαμε τα λαθη με αιμα – Τα λογια τραγικου πατερα που συγκλονισαν τον Προφητη Ηλια

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012


Συγκλόνισε με τα λόγια που είπε στη κατάμεστη γενική συνέλευση των κατοίκων του Προφήτη Ηλία ο πατέρας του 34χρονου Πριάμου Ξυδάκη, Γιάννης, κάνοντας τους συγχωριανούς του να βουρκώσουν αναλογιζόμενοι το πώς ένα νέο παλικάρι αλλά κι ένας ακόμη συγχωριανός τους έχασαν τη ζωή τους το περασμένο καλοκαίρι στην πλατεία του χωριού.

Ο ηλικιωμένος Γιάννης Ξυδάκης βρήκε τη δύναμη και πήγε στη συνέλευση των Φορέων Κατά της Βίας και της Οπλοχρησίας στον Προφήτη Ηλία όπου μίλησε με λόγια καρδιάς για το παλικάρι που έχασε, εξηγώντας γεγονότα και καταστάσεις που ελάχιστοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής γνώριζαν.
Όσο είναι αλήθεια ότι οι δράστες του διπλού φονικού και της απόπειρας εναντίον μου αποτελούσαν το απόστημα της κοινωνίας του Προφήτη Ηλία, άλλο τόσο είναι αλήθεια η διαπίστωση της επιτροπής και της συνέλευσης ότι ο γιος μου θυσιάστηκε για την κοινωνία του Προφήτη Ηλία είπε ο χαροκαμένος πατέρας ενώπιον των συγχωριανών του που περίμεναν όλες αυτές τις ημέρες να ακούσουν τις σκέψεις αυτού του ανθρώπου.
Ο Γ. Ξυδάκης δεν είπε πολλά πράγματα για το γιο του, καθώς όπως ανέφερε τον γνώριζαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, γνώριζαν τις αντιλήψεις του και τον τρόπο ζωής του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κατά συνέπεια για όλους εσάς είναι, όπως οι ίδιοι λέτε, βέβαιο ότι ο Πρίαμος δεν θα ανεχόταν να συγγενέψει με τους φονιάδες του, ούτε θα λογάριαζε τις απειλές τους.
Αυτό πλήρωσε με την ζωή του. Πλήρωσε με την ζωή του τις αρχές του και την προσπάθειά του να εξαλειφθούν από το χωριό μας οι αντιλήψεις που καλλιεργούσαν χρόνια τώρα οι φονιάδες. Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία του Προφήτη Ηλία πολλά χρόνια ανέχθηκε τους φονιάδες. Ανέχθηκε την βία τους, το μόνο μέσο που διέθεταν για την επιβίωσή τους. Είναι αλήθεια ότι πολλοί από εμάς – και εγώ ανάμεσα σ’ αυτούς – στο όνομα της κοινωνικής ειρήνης και του καλού ονόματος του χωριού μας, συμβάλαμε σ’ αυτήν την ανοχή. Εγώ πλήρωσα αυτή μου την λανθασμένη αντίληψη με ό,τι ακριβότερο είχα, τον γιο μου. Η κοινωνία του Προφήτη Ηλία πλήρωσε χάνοντας έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να χαράξει νέους δρόμους και να οδηγήσει την κοινωνία εκ νέου στην αξιοπρέπεια και την εργατικότητα είπε απευθυνόμενος στους δεκάδες κατοίκους του Προφήτη Ηλία που κρέμονταν από τα χείλη του για να ακούσουν τα λόγια ενός χαροκαμένου πατέρα.
Ο Γ. Ξυδάκης δε παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο δεύτερο θύμα αυτού του μακελειού το Μανώλη Σταυρακάκη σημειώνοντας ότι ο εκλιπών ήταν ένας άνθρωπος που ανήκε στην παλιά άξια γενιά των Προφητηλιανών, έναν από αυτούς που έκαναν σε προηγούμενες εποχές τον Προφήτη Ηλία να είναι χωριό εργατικών και μετρημένων νοικοκύρηδων.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα γεγονότα που ακολούθησαν της διπλής δολοφονίας τονίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να αφήνουν κανένα αδιάφορο.
Όλο το καλοκαίρι ζήσαμε όχι μόνο την εκ των υστέρων αποκατάσταση των καταπατηθέντων από τους φονιάδες χτημάτων, την αποκατάσταση της νομιμότητας στις διάφορου τύπου κλοπές με τις οποίες πλούτισαν. Ζήσαμε και σειρά μικροφθορών στα περιουσιακά τους στοιχεία με αποκορύφωμα τον εμπρησμό των σπιτιών των δυο από τους φονιάδες, πράξεις οι οποίες όχι μόνο δεν τιμούν αυτούς που τις κάνουν αλλά εκθέτουν και την κοινωνία μας. Εμείς από την πλευρά μας ήδη κατά την κηδεία των θυμάτων ζητήσαμε την εφαρμογή του νόμου και αποκλείσαμε κάθε έννοια βεντέτας πόσο μάλλον εκδικητικών φθορών γιατί θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι αυτό θα έκαναν στην θέση μας και οι ακριβοί μας νεκροί.
Ζητήσαμε να κινηθεί μόνο η Δικαιοσύνη και μάλιστα με ταχύτητα, την οποία σήμερα με ανησυχία δεν βλέπουμε να υπάρχει. Καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, μαθαίνοντας για τις φθορές, βομβαρδίσαμε κυριολεκτικά τις αρμόδιες αρχές με έγγραφα με τα οποία ζητήσαμε προστασία τους για τις οικογένειές και το χωριό μας, τα οποία όμως δεν έτυχαν ούτε απάντησης.
Λυπούμαστε γι’ αυτό, όπως λυπούμαστε και για τις εξελίξεις, όχι γιατί λυπόμαστε τους φονιάδες αλλά γιατί με τέτοιες ενέργειες μπορούν να κατασταθούν συμπαθείς, πράγμα πολύ επικίνδυνο για την δικαστική εξέλιξη.



Ασφαλισμένα τα σπίτια που κάηκαν;


Ο κ. Ξυδάκης κάλεσε την πολιτεία να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν τέτοια γεγονότα ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του σύμφωνα με την οποία συγγενής του 52χρονου κρεοπώλη κυκλοφορούσε ελεύθερος ερχόμενος καθημερινά στον Προφήτη Ηλία, απειλώντας μάρτυρες, προκαλώντας και ευχόμενος δημόσια να βρεθεί κάποιος να κάψει τις βίλες τους για να εισπραχθούν οι ασφάλειες.
Για τις ασφάλειες των δύο καμένων σπιτιών έκαναν λόγο κι άλλοι κάτοικοι του Προφήτη Ηλία που παρευρέθηκαν στη συνάντηση, λέγοντας αρκετοί από αυτούς ότι οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς τα είχαν ασφαλίσει για εμπρησμό.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger