Σε πλήρη οικονομική εποπτεία και εκχώρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας οδηγούν οι προτάσεις της Γερμανίας για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού που υπάρχει για την αποπληρωμή του χρέους και για την ενίσχυση της εποπτείας στην εφαρμογή του Μνημονίου.
Σε έγγραφο που διέρρευσε αργά το βράδυ της Τρίτης από την Ιπποκράτους, περιγράφονται τα βήματα με τα οποία θα ενισχυθεί ο έλεγχος της Ευρωζώνης επί των δημοσιονομικών της χώρας, με την μεταφορά του λογαριασμού στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τη διάθεση φορολογικών εσόδων στο λογαριασμό ανεξαρτήτως εκτέλεσης προϋπολογισμού, την αυτόματη λήψη μέτρων περικοπής μισθών και συντάξεων σε περίπτωση αποκλίσεων και την τοποθέτηση ανεξάρτητων παρατηρητών για την εφαρμογή του Μνημονίου και κυρίως των ροών στα έσοδα και τις δαπάνες.
Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε πως πρόκειται για προτάσεις που δεν τις έχει δεχτεί κανείς. Ωστόσο, στο έγγραφο εν λόγω έγγραφο περιγράφεται η πρόταση της γερμανικής πλευράς σε πέντε στάδια:
1. Μεταβίβαση της διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους σε διεθνή φορέα, όπως η ΕΚΤ. Στον λογαριασμό αυτό, βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου, κατατίθενται τα κεφάλαια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, καθώς και η ελληνική συνεισφορά.
2. Προκαταβολή της ελληνικής συνεισφοράς στο λογαριασμό. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, όταν θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα η Ελλάδα θα καταβάλει τα πλεονάζοντα έσοδα στον λογαριασμό. Τώρα, η πρόταση προβλέπει ότι εφόσον προβλέπεται στο Μνημόνιο πρωτογενές πλεόνασμα για κάποιο μήνα (π.χ. τον Ιανουάριο του 2014), η Ελλάδα θα προκαταβάλει τα πλεονάζοντα έσοδα (για παράδειγμα αυτά από τον ΦΠΑ). Εάν περάσει ο Ιανουάριος και δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος λόγω μικρότερων εσόδων τελικά, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να κόψει τις δαπάνες της για να φέρει εντός στόχου τον προϋπολογισμό.
3. Αυτόματη περικοπή δαπανών. Αν και δεν περιγράφεται επακριβώς πώς θα λειτουργεί, το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου. Δηλαδή, εάν υπάρχουν αποκλίσεις θα λαμβάνονται αυτομάτως προκαθορισμένα μέτρα, που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές μισθών και συντάξεων.
4. Εξωτερική εποπτεία του προγράμματος δανεισμού του Δημοσίου, από φορείς όπως η Κομισιόν, που θα πρέπει να δίνει τη συγκατάθεσή της για δάνεια ακόμα και προς τους ΟΤΑ.
5. Συμπληρωματική τεχνική βοήθεια, με την τοποθέτηση ανεξάρτητων Ευρωπαίων ή Ελλήνων υπαλλήλων που θα εποπτεύουν την εφαρμογή του Μνημονίου και ιδίως τις ροές των εσόδων και των εξόδων του κράτους. Παράλληλα, θα συντονίζουν και τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα για παροχή βοήθειας.
Για να καμφθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, στην πρόταση προβλέπεται και η ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων, καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας για τις επενδύσεις.
kathimerini.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !