E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Who is Who: Coldplay

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η μπάντα που ξεκίνησε από το μελαγχολικό «Yellow» για να φτάσει να γεμίζει στάδια και να έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον κόσμο, αποτελεί ένα από τα καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της βρετανικής μουσικής τα τελευταία χρόνια.

O Chris Martin, τραγουδιστής και συνθέτης της μπάντας συναντήθηκε πρώτη φορά με τον κιθαρίστα Johny Buckland σε μια εβδομάδα προσανατολισμού στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1996. Οι δυο τους σχημάτισαν μια μπάντα στην οποία αργότερα προστέθηκε ο μπασίστας Guy Berryman κι ο drummer Will Champion.

Οι τέσσερις τους, αφού κατέληξαν στο όνομα Coldplay, ξεκίνησαν κάποιες εμφανίσεις σε pubs του Camden. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το EP «Safety» που διατέθηκε σε μόλις 50 αντίτυπα. Μετά από μερικές ακόμα κυκλοφορίες ΕΡ και μια εμφάνιση στο Glastonbury, ήταν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα.
Το 2000 κυκλοφόρησαν το τραγούδι με το οποίο άλλαξε η καριέρα τους, το «Yellow». Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν απροσδόκητη, οι κριτικές για το πρώτο τους album «Parachutes» εγκωμιαστικές και όπως όλα έδειχναν, οι λάτρεις του βρετανικού ροκ είχαν βρει το επόμενο μεγάλο όνομα.

Οι επιρροές τους πολλές, από U2 μέχρι Radiohead, αλλά ο ήχος τους ενώ βάδιζε στα πιστά χνάρια των μεγάλων συγκροτημάτων, είχε τη δική του ταυτότητα. Το «Parachutes» έφτασε στο νούμερο 1 των UK Charts, και εκτός από το «Yellow», περιείχε τις επίσης πολύ μεγάλες επιτυχίες «Trouble» και «Shiver».

Μεγάλη ήταν και η συλλογή βραβείων τους, αφού εκτός από Grammy για το καλύτερο alternative album, το συγκρότημα τιμήθηκε στα Brit Awards και στα Βραβεία Mercury. Όπως είχε εξομολογηθεί ο Chris Martin, σκοπός τους μετά από αυτό το album, ήταν να γίνουν η μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη.

Το δεύτερο album τους «A Rush Of Blood To The Head», κυκλοφόρησε το 2002 και όπως ήταν επόμενο έκανε τεράστια επιτυχία και σάρωσε τα Grammy κερδίζοντας το βραβείο του album της χρονιάς. Το «In My Place» ήταν το πρώτο single τους και κινούνταν στα ίδια χνάρια με αυτά του προηγούμενου album τους. Το single όμως, που έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και όμορφα τραγούδια της καριέρας τους ήταν αναμφίβολα το «Clocks». Οι ζωντανές τους εμφανίσεις ήταν πλέον μια οπτικοακουστική εμπειρία, με οθόνες, φωτισμούς και ειδικά εφέ, αρκετά μακριά από τις σεμνές και λιτές εμφανίσεις των πρώτων χρόνων τους.
Το 2005 κυκλοφόρησε το «X&Y», που ανακηρύχθηκε το album με τις υψηλότερες πωλήσεις εκείνης της χρονιάς παγκοσμίως. Η τονωμένη αυτοπεποίθησή τους ήταν εμφανής και ο στόχος τους να φτιάχνουν έναν όλο και πιο «ώριμο» ήχο, απέδιδε καρπούς. Οι κριτικές ήταν και πάλι με το μέρος τους και τα τραγούδια τους παίζονταν παντού. Παράλληλα, οι συγκρίσεις με τους U2 εκτός από αναπόφευκτες, ήταν πλέον και συνηθισμένες.

Το 2006 ξεκίνησαν να δουλεύουν το τέταρτο album τους, «Viva La Vida Or Death And All his Friends». Η διαφορά αυτού του album από τα προηγούμενα, ήταν το όνομα του παραγωγού, που δεν ήταν άλλος από τον Brian Eno. Ο Chris Martin είχε δηλώσει ότι τα τρία προηγούμενα albums τους ήταν μια τριλογία που τελείωσε και τώρα, ήταν ώρα για μια νέα αρχή. O Eno άλλαξε τον ήχο τους, η επιρροή και οι ιδέες του είναι διάχυτες σε κάθε τραγούδι του συγκεκριμένου album. Η μουσική τους φλέρταρε με το art rock και έπαιρναν ιδέες από συγκροτήματα, όπως οι Echo and The Bunnymen, Muse αλλά και τη θεατρικότητα της Kate Bush.
Από το πρώτο single «Violet Hill» μέχρι το επικό «Viva La Vida», οι Coldplay ήταν πλέον μια μεγάλη μπάντα, με όλον τον κόσμο στα πόδια τους. Φυσικά, το album σημείωσε υψηλότατες πωλήσεις και μπορεί να κέρδισαν την αποδοχή ενός τεράστιου ακροατηρίου σε όλον τον κόσμο, έχασαν όμως, την υποστήριξη της alternative κοινότητας και του εναλλακτικού μουσικού Τύπου, που τους θεωρούσε πλέον ένα εμπορικό και βαρετό σχήμα.

 Τον περασμένο Οκτώβρη κυκλοφόρησαν το πέμπτο τους album, « Mylo Xyloto», από το οποίο έχουν ξεχωρίσει τα singles «Every Teardrop Is A Waterfall» και το «Princess Of China», με τη συμμετοχή της Rihanna. Τα βραβεία έρχονταν το ένα μετά το άλλο και οι εμφανίσεις τους σε όλον τον κόσμο είναι πλέον sold out. Μια ξεχωριστή τους εμφάνιση ήταν όταν επιλέχθηκαν ανάμεσα σε άλλα συγκροτήματα να παίξουν στην κηδεία του διευθυντή της Apple, Steve Jobs.

Παρά τη μεγάλη τους επιτυχία, ελάχιστα έχουν απασχολήσει τον Τύπο με προσωπικά δράματα, απέχοντας από το προφίλ του ροκ σταρ. Ο μόνος λόγος που οι paparazzi κυνηγάνε τον Chris Martin είναι όταν στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγος του Gwyneth Paltrow και τα δυο παιδιά τους, Apple και Moses.




Έντονη είναι και η φιλανθρωπική και ακτιβιστική τους δράση, αφού είναι παρόντες σε όλα τα μεγάλα φιλανθρωπικά events, είναι θερμοί υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ έχουν αρνηθεί συμβόλαια εκατομμυρίων σε εταιρείες όπως η Coca Cola και η Pepsi που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τραγούδια τους. Όπως δήλωσαν, δεν θα μπορούσαν να ζήσουν με τους εαυτούς τους, αν ξεπουλούσαν έτσι τα τραγούδια τους. Η μόνη εταιρεία που κατάφερε να τους αλλάξει γνώμη είναι η Apple, λόγω της προσωπικής τους καλής σχέσης με τον Steve Jobs.
Πηγή: clickatlife.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger