E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Reuters: Χρειαζεται νεο “κουρεμα” για την Ελλαδα

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012


Η Ελλάδα είναι απίθανο να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια που οφείλει και αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία η περαιτέρω απομείωση του χρέους της, φέρονται ότι δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας αναμένεται να κληθεί να το καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι αξιωματούχοι φέρονται να είπαν ότι οι επιθεωρητές της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αναμένεται να αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία.
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα κληθούν να απομειώσουν ένα επιπλέον τμήμα των 200 δισ. ευρώ που τους οφείλει η Αθήνα ώστε το ελληνικό χρέος να μπορέσει να θεωρηθεί ξανά βιώσιμο. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά προθυμία από τα κράτη-μέλη ή την ΕΚΤ για μια τόσο “δραματική”, όπως τη χαρακτηρίζει το πρακτορείο, κίνηση σε αυτό το χρονικό στάδιο.
Η κατάσταση στην Ελλάδα “έχει εκτροχιαστεί”, είπε ο ένας αξιωματούχος. “Η ανάλυση (της Τρόικας) θα είναι φρικτή”. Ο δεύτερος αξιωματούχος ανέφερε πως η ανάλυση θα δείξει πως η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος θα φτάσει το -7% (προβλεπόταν -5%), κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. “Τίποτε δεν έχει γίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες”, υποστήριξε ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις λόγω των εκλογών. “Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο, και σε ό,τι αφορά το λόγο χρέους”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που φέρεται κατά το πρακτορείο να χαράσσει πολιτική και να εμπλέκεται άμεσα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα.
Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να επιτύχει το στόχο της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ στο 160% ως το 2020, με τον έναν εκ των τριών αξιωματούχων να υπολογίζει ότι η υπέρβαση θα είναι ως και 10 εκατοστιαίες μονάδες (ή περίπου 30 δισ. ευρώ). Συνεπεία αυτού του γεγονότος το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα δανεισμού, κάτι που έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να πράξει εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι του. Αυτό -προσθέτει το Ρόιτερς- συνεπάγεται πως η ΕΚΤ και η ευρωζώνη θα πρέπει να επωμιστούν όλο το κόστος. Και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαζόταν νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.
Κάτι τέτοιο “δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα πολιτικά ακόμα, διότι ουδείς θα ήθελε να αρχίσει αυτή την συζήτηση”, είπε ο πρώτος αξιωματούχος. Το ζήτημα της απομείωσης χρέους που διακρατούν κράτη “γίνεται όλο και πιο περίπλοκο”, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, τουλάχιστον έξι κράτη-μέλη της ΕΕαντιτίθενται κατ’ απόλυτο τρόπο σε μια τέτοια προοπτική, όχι μόνο διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πληροί τους στόχους που τίθενται αλλά και διότι το κόστος θα το επωμίζονταν οι φορολογούμενοι των ευρωπαϊκών αυτών χωρών.
“Η πολιτική δυναμική είναι αντίθετη στην οικονομική δυναμική”, είπε η μια από τις πηγές. “Η οικονομική επιχειρηματολογία είναι σαφής -οφείλουμε να αναδιατάξουμε το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο- αλλά δεν υφίσταται ουδεμία πολιτική προθυμία” γι’ αυτό, εξήγησε.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger