E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Αγαλμα της Ελευθεριας

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012


Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίσματα της σύγχρονης ανθρώπινης Ιστορίας. Είναι σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ωστόσο είναι γέννημα θρέμμα... Γαλλίδα. Ο λόγος για το Άγαλμα της Ελευθερίας.
Φτάνοντας στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, δεσπόζει μία γιγαντιαία γυναικεία μορφή η οποία σε καλωσορίζει στην «χώρα των ευκαιριών», τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Άγαλμα της Ελευθερίας που βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι είναι σύμβολο όχι μόνο της πόλης της Νέας Υόρκης αλλά και των ΗΠΑ.
Το άγαλμα απεικονίζει τη ρωμαϊκή θεότητα της Ελευθερίας, ενώ ο σχεδιασμός του βρίσκεται πολύ κοντά στις ιστορικές αναπαραστάσεις του Κολοσσού της Ρόδου.
Ωστόσο δεν πρόκειται για αμερικάνικο δημιούργημα, αλλά γαλλικό. Η ιδέα ανήκει στον Γάλλο καθηγητή και πολιτικό, Εδουάρδο Ρενέ Ντε Λαμπουλέ, οποίος είχε προτείνει από το 1865 την δημιουργία ενός μνημείου της γαλλοαμερικανικής φιλίας, το οποίο θα είναι κοινό έργο των δύο λαών.
Η εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στο Παρίσι, από τον Φρεντερίκ Μπαρτολντί, το 1874, ο οποίος ήταν ένας έμπειρος γλύπτης. Το Άγαλμα της Ελευθερίας ζυγίζει συνολικά 225 τόνους, ενώ την γυναικεία φιγούρα καλύπτει ένα περίβλημα χαλκού σε μορφή φορέματος. Έχει ύψος 46,5 μέτρα, το οποίο μαζί με την βάση στην οποία στηρίζεται, φθάνει στο διπλάσιο. 168 σκαλιά στο εσωτερικό σε φτάνουν μέχρι την κορυφή, ενώ άλλα 54 για να αγγίξεις την κορφή, στον πυρσό. Ωστόσο ο πυρσός δεν είναι προσβάσιμος για λόγους ασφαλείας ήδη από το 1916.
Κατά την ολοκλήρωσή του, η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο νησάκι αποφασίστηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο, και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 28 Οκτωβρίου του 1886.
Λόγω της σημασίας του Αγάλματος της Ελευθερίας και το γεγονός πως ήταν το πρώτο πράγμα που έβλεπαν οι μετανάστες από την Ευρώπη, φτάνοντας στην Νέα Υόρκη, από το 1972, φιλοξενείται στην βάση του το Μουσείο Μετανάστευσης.

http://www.iefimerida.gr


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger