E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Υποψήφια για Όσκαρ στα 21, παράλυτη στα 24, νεκρή στα 31...

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014


Μια πανέμορφη ηθοποιός, με εντυπωσιακό ταλέντο, που έζησε λίγο, αλλά έντονα και δημιουργικά...
Ωστόσο, η μοίρα την χτύπησε αλύπητα. Έγραψε τη δική της συγκινητική ιστορία, που θα μπορούσε να είναι σενάριο δραματικής ταινίας. Ήταν όμως οι περιπέτειες της σύντομης ζωής της.


Το όνομά της ήταν Σουζάνα Κάλαχαν.


Σε πολύ μικρή ηλικία αποφάσισε ότι θα γινόταν γιατρός, όνειρο ασυνήθιστο για μια κοπέλα εκείνη την εποχή.


Μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου, όλα έδειχναν ότι η Σουζάνα θα πραγματοποιούσε το όνειρό της. Για να ελαφρύνει το πρόγραμμά της, επέλεξε ένα εύκολο μάθημα επιλογής στο σχολείο: θέατρο.


Από τη στιγμή που η Σουζάνα πάτησε το πόδι της πάνω στη σκηνή, δεν υπήρχε γυρισμός.Έπαιζε σε θεατρικά του σχολείου, όπου την είδε ένας ατζέντης του Χόλιγουντ.


Το 1940, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γουόρνερ Μπράδερς και το μέλλον της διαγραφόταν λαμπρό.


Η Σούζαν Πίτερς.


Όμως, η Σουζάνα δεν παρασύρθηκε απ’ την αίγλη του Χόλιγουντ. Έδινε στον εαυτό της διορία τριών ετών. Αν δεν κατάφερνε να γίνει σταρ μέχρι το 1943, θα έδινε εξετάσεις για τη σχολή ιατρικής.


Τα χρόνια περνούσαν και η Σουζάνα έχανε τον ένα ρόλο μετά τον άλλο.


Έξι μήνες πριν λήξει η διορία που είχε βάλει στον εαυτό της, έφυγε απ’ τη Γουόρνερ Μπράδερς και αποφασίζει να κάνει ορισμένες ριζικές αλλαγές.


Άλλαξε το «καλλιτεχνικό» της όνομα, από Σουζάνα Κάλαχαν, σε Σούζαν Πίτερς.


Ως δια μαγείας, ανέλαβε τον πρώτο σημαντικό της ρόλο.


Η πρόταση ήρθε από τα στούντιο της MGM. Τη ζητούσαν για τον ρόλο της «Κίτι», στην ταινία «Random Harvest».


Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, γνώρισε τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Κιν.


Αρραβωνιάστηκαν λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε ότι η Σούζαν ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Random Harvest».


Σούζαν Πίτερς και Ρίτσαρντ Κιν.


Η καριέρα της βρισκόταν σε ανοδική πορεία. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες και οι κριτικές για τις ερμηνείες της ήταν μόνο θετικές.


Το 1944, η Σούζαν είχε γίνει σταρ. Το στούντιο της MGM τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 «μεγάλα ονόματα» του Χόλιγουντ. Μαζί με τη Σούζαν, ήταν ηθοποιοί όπως η Κάθριν Χέπμπορν, ο Τζέιμς Στιούαρτ και Τζιν Κέλι.


Το ατύχημα


Το 1945, η Σούζαν ήταν το πιο «λαμπρό αστέρι» του Χόλιγουντ.


Αλλά μία άτυχη στιγμή κατέστρεψε τη ζωή της.


Την 1η Ιανουαρίου του 1945, η Σούζαν και ο σύζυγός της είχαν πάει να κυνηγήσουν πάπιες, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι.


Κάποια στιγμή, η Σούζαν έσκυψε να πιάσει το τουφέκι της. Μια στιγμιαία απροσεξία, ένας λάθος χειρισμός και το τουφέκι εκπυρσοκρότησε.


Η σφαίρα διαπέρασε το στομάχι της και σφηνώθηκε στην σπονδυλική της στήλη.


Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή.




Όμως δεν κατάφεραν να σώσουν τα πόδια της. Ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης ήταν πολύ σοβαρός και η Σούζαν έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω.


Δεν έχασε το κουράγιο της. Ήταν αποφασισμένη να περπατήσει ξανά και ήταν σίγουρη πως η καριέρα της στο Χόλιγουντ δεν είχε τελειώσει ακόμα.


Άλλα λίγο καιρό μετά, άλλη μία τραγωδία χτύπησε την πόρτα της.


Στις 4 Δεκεμβρίου του 1945, πέθανε η πολυαγαπημένη της μητέρα, Άμπι.


Η Σούζαν και ο Ρίτσαρντ προσπάθησαν να συνεχίσουν τη ζωή τους, παρά τις δυσκολίες.


Η Σούζαν με τον ηθοποιό Κλαρκ Γκέιμπλ.


Υιοθέτησαν ένα μικρό αγόρι, τον Τίμοθι, τον Απρίλιο του 1945 και η Σούζαν κατάφερε να σταθεί όρθια και να κάνει μερικά βήματα.


Οι γιατροί δεν της έδιναν πολλές ελπίδες, αλλά η Σούζαν ήταν πεπεισμένη ότι θα περπατούσε ξανά. Στα τέλη του 1946, η Σούζαν αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για δυναμικές λύσεις.


Διέλυσε το συμβόλαιο με την MGM και ζήτησε διαζύγιο απ’ τον άντρα της. Ένιωθε ότι και τα στούντιο και ο Ρίτσαρντ έμεναν μαζί της από λύπηση, επειδή ήταν ανάπηρη. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να τους «απελευθερώσει» από το καθήκον τους.


Τα επόμενα χρόνια προσπάθησε να παίξει σε ταινίες, αλλά η υγεία της δεν της επέτρεπε πολύωρη εργασία.




Το 1949, έπαιξε στο θέατρο. Η ίδια δήλωσε ότι αν δεν είχε μείνει παράλυτη, δεν θα είχε ποτέ το θάρρος να ανέβει στη σκηνή.


Όταν εμφανίστηκε, ανάμεσα στο κοινό ήταν ο πρώην σύζυγος και πολλοί φίλοι της και άρχισαν να τη χειροκροτούν. Τον Μάρτιο του 1951, ξεκίνησε η σειρά «Μις Σούζαν», όπου υποδύθηκε μία παράλυτη δικηγόρο. Ήταν ο τελευταίος της ρόλος.


Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1951, αναγκάστηκε να αποχωρήσει απ’ τα γυρίσματα. Ψυχολογικά και σωματικά, ήταν ένα ράκος. Αναγκάστηκε να παραμείνει σε σανατόριο για πολλούς μήνες.


Όταν πήρε εξιτήριο, η Σούζαν φάνηκε ανανεωμένη. Αρραβωνιάστηκε με τον στρατιωτικό Ρόμπερτ Κλαρκ και ξεκίνησε πάλι να παίζει στο θέατρο.


Αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ.


Στις αρχές του 1952, διέλυσε τον αρραβώνα της με τον Κλαρκ, γιατί αισθανόταν ότι ο θάνατος ήταν επικείμενος. Είχε χάσει την ενέργειά της και φαινόταν να έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για ανάρρωση.


Έχανε συνέχεια βάρος και πολλοί πίστευαν ότι έπασχε από νευρική ανορεξία.




Η Σούζαν φοβερά αδυνατισμένη.


Τον Σεπτέμβριο του 1953, ένα μήνα πριν τον θάνατό της, είπε στον γιατρό της: «Είμαι τόσο κουρασμένη. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πέθαινα». Έτσι κι έγινε. Στις 23 Οκτωβρίου, η Σούζαν άφησε την τελευταία της πνοή. Ήταν μόλις 31 ετών.


Η καριέρα της ήταν σύντομη, αλλά εντυπωσιακή. Χρόνια μετά, απέκτησε το δικό της αστέρι στο Χόλιγουντ, στο 1601 της Βάιν Στριτ.


- See more at: http://www.paraskinia.com


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger