E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα τρόφιμα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε!!!

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014


Τα τρόφιμα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε!!!

Η τάση για μία πιο υγιεινή διατροφή ή την απώλεια βάρους έχει οδηγήσει στην κωδικοποίηση των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτής, το κοτόπουλο και ο τόνος είναι τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αδυνατίσματος, ενώ το ψωμί παχαίνει! Η τακτική όμως αυτή έχει καταλήξει σε πολύ έντονες γενικεύσεις, οι οποίες συχνά οδηγούν σε λάθος επιλογές.

Ο κλινικός διαιτολόγος Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής επισημαίνει πως στην πραγματικότητα κάθε κατηγορία τροφίμων έχει τις σωστές και λάθος επιλογές. Ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους, ακόμα και το κοτόπουλο έχει τα δικά του μυστικά.

Για όσους λοιπόν επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να ελέγξουν με προσοχή την περιεκτικότητα των διατροφικών επιλογών τους σε λίπος:

Κρέας
Στην κατηγορία του κρέατος, που κατέχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια πολλών για απώλεια βάρους, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι επιλογές ίδιες. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο κατάλληλη από το χοιρινό. Στην πραγματικότητα, πολλά μέρη του χοιρινού είναι περισσότερο άπαχα συγκριτικά με το μοσχάρι. Θα πρέπει να αποφύγετε τις μπριζόλες λαιμού για το χοιρινό και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες όπως και τις πανσέτες ή το μπέικον, αφού περιέχουν περισσότερο από 20% λίπος και μπορεί να φθάσουν το 50%! Προτιμήστε το χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι) με λιγότερα από 5% λιπαρά, τις χοιρινές μπριζόλες, αφού αφαιρέσετε με προσοχή το ορατό λίπος και για τους λάτρεις του μοσχαρίσιου κρέατος, προτιμήστε τα κομμάτια από το πίσω μέρος του ζώου όπως το στρογγυλό ή το κιλότο. Επόμενη επιλογή, πιο gourmet και με λίγα περισσότερα λιπαρά είναι το φιλέτο. Τα μέρη αυτά αποτελούν μία ενδιάμεση λύση και αποτελούν μία καλή επιλογή για την κατσαρόλα ή την σχάρα. Όπως όμως και αν τα φτιάξετε, μην χρησιμοποιείτε επιπλέον λίπος για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο τους.


Κοτόπουλο
Στην περίπτωση του κοτόπουλου, τα μεγαλύτερα ποσά λίπους βρίσκονται στο δέρμα του. Όμως και η επιλογή του στήθους ή του ποδιού παρουσιάζει διαφορές. Πιο συγκεκριμένα το στήθος έχει λιγότερα από 5% λιπαρά, ενώ το μπούτι περιέχει περίπου τα διπλάσια την ίδια ποσότητα προϊόντος.

Ψάρι
Το λίπος του ψαριού, γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως και αυτό αποδίδει θερμίδες. Για την ιστορία λοιπόν, ο λιπαρός σολομός περιέχει περίπου 7 γρ λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ οι σαρδέλες περίπου 13. Ο γαύρος και το σκουμπρί περίπου 5 γραμμάρια και τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι και το καλαμάρι, λιγότερα από 2 γραμμάρια.

Δημητριακά πρωινού
Άλλη μία κατηγορία με μεγάλες διακυμάνσεις στο περιεχόμενο λίπος, είναι τα δημητριακά πρωινού. Έχουμε διαβάσει πολλές μελέτες που συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση τους με την απώλεια βάρους. Για να πετύχετε όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής άλεσης με λίγα λιπαρά. Προτιμήστε εκείνα με λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Προσέξτε γιατί στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρείτε και ορισμένα δημητριακά πρωινού με περισσότερα από 20 γραμμάρια!

Κονσέρβες
Στις επιλογές της κονσέρβας, όσα τρόφιμα συντηρούνται στο λάδι, αποδίδουν αρκετές περισσότερες θερμίδες. Στο σημείο όμως αυτό, ταιριάζει το ρητό «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Όσα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συντηρούνται στην άλμη, περιέχουν υψηλά ποσά αλατιού, γεγονός μη επιθυμητό για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους».

http://www.newsitamea.gr/



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger