Η πλατεία Ταχρίρ, το σημείο που είχε γίνει σύμβολο το 2011 στην επανάσταση που οδήγησε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, τώρα γίνεται σύμβολο του εμφυλίου που πλανιόταν σαν απειλή πάνω από την Αίγυπτο τα τελευταία 24ωρα. Η «Παρασκευή της απόρριψης», όπως ονόμασαν τις διαδηλώσεις οι οπαδοί του Μοχάμεντ Μόρσι βάφτηκε με αίμα. Οι φιλελεύθεροι κάλεσαν τον δικό τους κόσμο στους δρόμους. Και η απειλή για αιματοχυσία από τις συγκρούσεις μεταξύ του λαού έγινε πλέον εφιαλτική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τις αρχές, 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πρωί της Παρασκευής σε συγκρούσεις σε όλη τη χώρα, οι τρεις από τους οποίους στις βραδινές μάχες κοντά στην Ταχρίρ.
Ο εφιάλτης του εμφυλίου ξέφυγε από το θεωρητικό επίπεδο μόλις βράδιασε. Οι υποστηρικτές του Μόρσι άρχισαν να κατευθύνονται προς την πλατεία Ταχρίρ. Εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες ήταν συγκεντρωμένοι εκείνοι που απαιτούσαν την απομάκρυνσή του. Τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ τους, σε δρόμους και σε μία γέφυρα που οδηγεί στην Ταχρίρ.
Κάποια δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πυροβολισμούς στην περιοχή, μεταξύ των διαδηλωτών και οδομαχίες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρία άτομα έχασαν τη ζωή του σε αυτές τις συγκρούσεις. Αργά το βράδυ έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή και τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού, προκειμένου να επιβάλουν την τάξη, δηλώνοντας πως δεν θα πάρουν καμία πλευρά. «Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αχμεντ Αλι. «Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει τις δύο αντίπαλες πλευρές», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στο βόρειο Σινά, στη Σέιχ Ζουέιντ και τη Ράφα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις. Συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασαν όμως και στην Αλεξάνδρεια το βράδυ.
Από το πρωί οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου της χώρας βρίσκονται στους δρόμους. Τέσσερις από αυτούς έπεσαν νεκροί από πυρά στρατιωτών όταν επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτίριο της προεδρικής φρουράς όπου κρατείται ο Μόρσι. Ο στρατός αρνείται πως πυροβόλησε τους συγκεντρωμένους, αλλά ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ μετέδωσαν πως είδαν τα όπλα στραμμένα προς τους διαδηλωτές και κάποιους από τις γραμμές των στρατιωτών να ανοίγουν πυρ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τέσσερα ακόμη άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Ελ Αρίς, όταν Ισλαμιστές επιτέθηκαν σε κυβερνητικό κτίριο και ένας ακόμη την πόλη Ασιούτ. Ακόμη, στους 210 ανέρχονται οι τραυματίες της Παρασκευής.
Η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη τις επόμενες ώρες. Από το μεσημέρι ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τους υποστηρικτές του να βγουν και εκείνοι σήμερα στους δρόμους απαντώντας στην «Παρασκευή της απόρριψης».
Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, που υποστήριξε το πλάνο του στρατού, ανακοίνωσε πως ο κόσμος πρέπει να προστατεύσει από του αποκάλεσε «Επανάσταση της 30ής Ιουνίου», όπως αποκάλεσε τις συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν της ανατροπής του Μόρσι.
Ο στρατός μπορεί να έχει ζητήσει από τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και να δηλώνει πως θα κρατήσει τις δύο παρατάξεις σε απόσταση, αλλά θεωρείται απίθανο σενάριο η τήρηση της τάξης με εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους.
Στο μεταξύ νωρίτερα, στη συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μόρσι εμφανίστηκε και ο ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπάντι, για τον οποίο είχε ανακοινωθεί πως είχε συλληφθεί από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως ο Μπάντι είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ο ίδιος διέψευσε πως είχε συλληφθεί.
Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο Μπάντι κάλεσε τους στρατιώτες να μην ανοίξουν πυρ ενάντια στους συμπατριώτες τους, ενώ πρόσθεσε πως οι διαδηλώσεις είναι πιο δυνατές από τα τανκς. Την ίδια ώρα, στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τη συγκέντρωση.
Νωρίτερα είχε καλέσει τους διαδηλωτές να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί ο Μόρσι. «Τα εκατομμύρια του κόσμου μας θα μείνουν στις πλατείες», προειδοποίησε.
Επικοινωνία με τις ΗΠΑ
Στο μεταξύ, ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, σε μια ένδειξη ότι οι σχέσεις ανάμεσα στον αμερικανικό και τον αιγυπτιακό στρατό δεν διαταράσσονται παρά τις εξελίξεις.
Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ντέμσεϊ με τον υποστράτηγο Σέντκι Σόμπχι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου.
http://www.iefimerida.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !