E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Μεγάλο αφιέρωμα της Guardian για τα «μυστικά» της μακροζωίας στην Ικαρία

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013


Ειδική μνεία στην Ικαρία, το «νησί της μακροζωίας» όπως το αποκαλεί, κάνει η βρετανική εφημερίδα Guardian στον ιστότοπό της, φιλοξενώντας ένα μακροσκελές αφιέρωμα.
Στο 2.623 λέξεων ρεπορτάζ του, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Άντριου Άντονι, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί του ανατολικού Αιγαίου, γράφει ότι στην Ικαρία «η ζωή είναι γλυκιά και πολύ, πολύ μακρά» και διερωτάται «Ποιο είναι το μυστικό των ντόπιων;».
Ο δημοσιογράφος της Guardian μίλησε με τον Γρηγόρη Τσάχα, έναν ντόπιο 100 ετών, ο οποίος «καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα κάθε μέρα εδώ και 70 χρόνια».
«Του λέω ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία και απαντά με ένα χαμόγελο, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει ακούσει ξανά την ίδια φράση. Είναι 100 ετών και, εκτός από σκωληκοειδίτιδα, δεν έχει γνωρίσει ποτέ ούτε μια ημέρα ασθένειας στη ζωή του», περιγράφει ο Άντονι.
«Η Ικαρία μοιάζει με οποιοδήποτε από ελληνικό νησί. Αλλά υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: οι άνθρωποι εδώ ζουν πολύ περισσότερο από ό,τι οι κάτοικοι άλλων νησιών ή της ηπειρωτικής χώρας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι εδώ ζουν κατά μέσον όρο 10 χρόνια περισσότερο από εκείνους στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική – περίπου ένας στους τρεις Ικαριώτες είναι μεγαλύτερος από 90 ετών» αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
Στο πρόσφατο παρελθόν αντίστοιχα αφιερώματα είχαν φιλοξενηθεί στους New York Times και στο BBC, τα ρεπορτάζ των οποίων εστίαζαν στη μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.
Κατά πολλούς επιστήμονες, τα «μυστικά» της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού είναι η μεσογειακή διατροφή, η οικογενειακή συνοχή, ο μεσημεριανός ύπνος και οι χαλαροί ρυθμοί της καθημερινότητας.

http://www.koolnews.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger