E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Σεκόγια-το ψηλότερο και το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Υπάρχουν τρία είδη γιγάντιων δέντρων "Redwood" στον κόσμο. 
Είναι η Σεκόγια (Sequoia) και η γιγάντια Σεκόγια (Sequoiadendron) που βρίσκονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και η  Metasequoia (Dawn Redwood) στην Κίνα. Η σεκόγια και η γιγάντια Σεκόγια είναι τεράστια δέντρα, ενώ η Metasequoia μικρότερα. Η Metasequoia  είναι στην Κόκκινη Λίστα IUCN και θεωρείται άκρως απειλούμενο είδος.
Ανήκουν στην οικογένεια των Κυπαρισσιδών (υποοικογένεια Sequoioideae), που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα και τα ψηλότερα δέντρα στον κόσμο. 
Αυτά τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια και κάποια από αυτά ζουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες χρόνια. Στα δάση της Καλιφόρνιας υπάρχουν δέντρα που η ηλικία τους υπολογίζεται ότι φτάνει τα 3.500 χρόνια. Το ύψος τους φτάνει τα 135 μέτρα και η περίμετρος του κορμού τους τα 12-14 μέτρα. 
Απειλούνται όμως να εξαφανιστούν και οι κυριότερες αιτίες είναι οι πυρκαγιές, η υλοτομία, η ατμοσφαιρική ρύπανση. 
Φωτογραφία: Sverrir Mirdsson
Δύο δέντρα της οικογένειας αυτής έχουν τα ρεκόρ του ψηλότερου δέντρου και του μεγαλύτερου δέντρου στον κόσμο. 
Το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια Σεκόγια Sempervirens, που ονομάζεται Υπερίων (Hyperion Tree). Το δέντρο αυτό είναι μια παράκτια Σεκόγια, στη βόρεια Καλιφόρνια.
 
Έχει ύψος 115,61 μέτρα.  
Ανακαλύφθηκε στις 25 Αυγούστου 2006 σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Redwood. Η ακριβής θέση του δεν έχει αποκαλυφθεί, για να μην διαταραχθεί το οικοσύστημα από τον ανθρώπινο παράγοντα. Εκτιμάται ότι ο όγκος του κορμού του είναι 502 κυβικά μέτρα και η ηλικία του φτάνει τα 700-800 χρόνια.
Φωτογραφία: Goldblattster
Το μεγαλύτερο δέντρο του κόσμου είναι μια γιγάντια Σεκόγια (Sequoiadendron), που ονομάζεται "Στρατηγός Σέρμαν" (General Sherman Tree). 
Έχει ύψος 83,8 μέτρα, ο όγκος του κορμού του είναι 1.487 κυβικά μέτρα και η διάμετρος στη βάση κορμού του, είναι 11,1 μέτρα.
 
Βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Σεκόγια, στην Καλιφόρνια.  
Η ηλικία του υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 2.300-2.700 χρονών.




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger