E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βρετανοί ντετέκτιβ αναζητούν Ελληνες φοιτητές!

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Έλληνες και Κύπριοι φοιτητές βρίσκονται στη μαύρη λίστα των βρετανικών πανεπιστημίων, καθώς η κακή συνήθεια τους να μην πληρώνουν το φοιτητικό δάνειο που πήραν για να σπουδάσουν έχει δημιουργήσει τεράστια χρέη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», εισπρακτικές εταιρείες σε ρόλο ντετέκτιβ αναζητούν στη χώρα μας Έλληνες αποφοίτους, καθώς δεν τους έχουν ξεχάσει οι αγγλικές τράπεζες οι οποίες έχουν υποστεί ζημία 4,3 εκατ. στερλίνων. Και δεν είναι οι μόνοι, καθώς τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οι Κύπριοι.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα έμπειρος παράγοντας από τον κλάδο των ελληνικών ιδιωτικών κολεγίων, «Όταν τους ανακαλύπτουν, τους κόβουν το χαμόγελο». Η Βρετανία, στα ΑΕΙ της οποίας σπουδάζουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι φοιτητές, φαίνεται να «πληρώνει» γενικότερα την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ειδικότερα, τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας για τις προπτυχιακές σπουδές κυμαίνονται από 3.450 ώς 9.000 λίρες.

Όπως ανέφερε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η κ. Κατερίνα Φέγγαρου από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, «στη Βρετανία οι Ευρωπαίοι φοιτητές μπορούν να πάρουν δάνειο για τρία χρόνια σπουδών στη χώρα. Το δάνειο πρέπει να αρχίσουν να το αποπληρώνουν όταν, κατόπιν, το ατομικό τους εισόδημα ξεπεράσει τις 21.000 στερλίνες ετησίως και, ειδικότερα, για το ποσό που είναι πάνω από τις 21.000 στερλίνες, ζητείται το 9% ετησίως».

Η Βρετανία είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός στην Ευρώπη για τους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ «Education at a Glance» για το 2012, 22.000 Ελληνες σπουδάζουν (σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) στο εξωτερικό. Οι Έλληνες επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (το 36,1%) και ακολουθούν τα πανεπιστήμια της Γερμανίας (15,8%), της Ιταλίας (9,2%), της Γαλλίας (5%) και των ΗΠΑ (4,8%).

Βέβαια, κάποιοι όταν παίρνουν το πτυχίο τους ξεχνούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company-SLC) οι Έλληνες εμφανίζονται να χρωστούν περί τα 4,3 εκατομ. στερλίνες. Οι φοιτητές από την Κύπρο είναι οι περισσότερο ασυνεπείς καθώς έχουν δανειστεί 24 εκατ. στερλίνες και από αυτά έχουν αποπληρώσει τα 15,5 εκατ. στερλίνες. Επίσης, οι Ιρλανδοί χρωστούν περί τα 3,7 εκατ. στερλίνες ενώ το σύνολο των οφειλών των αποφοίτων από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια. Τα πέντε τελευταία χρόνια το SLC έχει χορηγήσει πάνω από 117 εκατομμύρια στερλίνες σε δάνεια για σπουδές φοιτητών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι σπουδάζουν φοιτητές από 180 χώρες. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με μερίδιο 16,6% και μετά τη Βρετανία ακολουθούν η Αυστραλία (6,6%), η Γερμανία (6,4%) και η Γαλλία (6,3%).

fpress.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger