E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ποιός είναι ο ελληνοαυστραλός Βαγγέλης Δήμας που ψάχνει τον θησαυρό του Αλή Πασά και τον κυνηγάει το BBC για συνέντευξη

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012


Ενας 65χρονος ελληνοαυστραλός, ο Βαγγέλης Δήμας, σκάβει με τρυπάνια στο χωριό Βασιλική Τρικάλων να βρει τον θησαυρό του Αλή Πασά. Το θέμα θα προκαλούσε θυμηδία αν δεν γινόταν γνωστό ότι το BBC αλλά και τουρκικά κανάλια τον ...καταδιώκουν από την πρώτη στιγμή για συνέντευξη και παρακολουθούν τις εργασίες της ανασκαφής!
Η ιστορία της αναζήτησης του θησαυρού που έχει γοητεύσει γενιές και γενιές χρυσοθήρων και όχι μόνο, ξεκίνησε προ έτους στο δημαρχείο Βασιλικής όπου ο φιλόδοξος ερευνητής κατέθεσε αίτηση ανασκαφής υποδεικνύοντας ως περιοχή των ερευνών μια τοποθεσία κοντά στο χωριό.
Ο Ελληνοαυστραλός, που είναι εξοπλισμένος ακόμα και με χάρτη της περιοχής από την εποχή της Τουρκοκρατίας, πιστεύει ότι η ποσότητα του χρυσού και των νομισμάτων που βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τη γη προσεγγίζει τους... 30 τόννους!
Τουρκικές ...διεκδικήσεις
Τουρκικά κανάλια και εφημερίδες ακολουθούν κατά πόδας τον Βαγγέλη Δήμα.
Ο επιχειρηματίας υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με τον δήμο να παραχωρήσει και ένα 2% στους κατοίκους από το δικό του μερίδιο.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις των νόμιμων ανασκαφών ό,τι βρεθεί περιέρχεται κατά 50% στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Ομως, όπως μετέδιδαν τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και όπως ανέφεραν οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες, «οι έρευνες θα γίνουν στα Τρίκαλα, όπου εικάζεται ότι βρίσκεται η πολύ μεγάλη προσωπική περιουσία του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, γνωστού και ως Τεπελενλή Αλή Πασά. Σε περίπτωση που τελικά ο θησαυρός έρθει στο φως της ημέρας, τότε το τουρκικό κράτος θα διεκδικήσει από το Ελληνικό Δημόσιο την περιουσία του Πασά».
Ολα τα ΜΜΕ στο πόδι
Εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε που ανακοινώθηκε το φιλόδοξο αυτό σχέδιο, ο δήμαρχος Βασιλικής δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων ειδήσεων στην Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν να μάθουν για την ανακάλυψη του τεράστιου, όπως λέγεται, θησαυρού του Αλή Πασά.
Η ζωή των κατοίκων της περιοχής έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό και οι συζητήσεις στα καφενεία των χωριών αφορούν μόνο την εύρεση του θησαυρού.
Που ψάχνει
Ο Βαγγέλης Δήμας είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός.Η καταγωγή του είναι από τη νότια Εύβοια, ενώ επί 40 χρόνια ζούσε στην Αυστραλία.
Έχει σκάψει νόμιμα και σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ για άλλη μια φορά το επίκεντρο στο νέο «κυνήγι θησαυρού» είναι το Σπήλαιο της Θεόπετρας. και φαίνεται ότι διαθέτει και χορηγούς για την ανασκαφή αφού δεκάδες εργάτες και μηχανήματα έχουν οργώσει το χώρο.
Ο Δήμας αναζητά τον θησαυρό του Αλή Πασά στην περιοχή της Βασιλικής του δήμου Καλαμπάκας που πήρε το όνομά της από την ελληνίδα Βασιλική που είχε στο χαρέμι του ο αλβανός Πασάς και ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει τα περιβόητα «δωμάτια του Αλή Πασά» μεταξύ Αγίων Θεοδώρων και Θεόπετρας.

Ο φιλόδοξος χρυσοθήρας επιμένει πως στα έγκατα της Θεόπετρας υπάρχει τεράστια ποσότητα χρυσού στα 34 μέτρα και πως ήδη η ανασκαφή του, έχει φτάσει στα 30 μέτρα.
Τι είναι ο θησαυρός του Αλή Πασά



Ο φημολογούμενος θησαυρός του Αλή Πασά, αποτελούσε από πάντοτε ευρύ πεδίο για εικασίες και θρύλους. Την παλαιότερη μνεία σχετικά με τους θησαυρούς του Αλή πασά την βρίσκουμε σε μια αναφορά του Γενικού Προβλεπτή της Κέρκυρας προς τον Δόγη με ημερομηνία 16-4-1792 η οποία μας πληροφορεί ότι «ο Αλή πασάς έχει την οικογένειά του και τους θησαυρούς του στο Τεπελένι».
Πρόσφατα, εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το διασωθέν αρχείο του Αλή πασά. Αν και από το αρχείο δεν προκύπτουν στοιχεία για τον φημολογούμενο θησαυρό του Αλή πασά, η εισαγωγή στην εν λόγω έκδοση του καθηγητή Βασίλη Παναγιωτόπουλου είναι αρκετά διαφωτιστική.
Κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύγκρουσης του Σουλτάνου Μαχμούτ Β΄ με τον Αλή πασά, η οποία διήρκησε σχεδόν δυο χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού του Αλή πασά σε νομίσματα χρησιμοποιήθηκε για να καλυφθεί η διατροφή και μισθοδοσία των στρατιωτικών δυνάμεων του Αλή και των γιών του Μουχτάρ, Βελή και Σαλήχ.
Πολύτιμοι λίθοι
Οι πολύτιμοι όμως λίθοι ήταν δύσκολο, υπό τις συνθήκες της πολιορκίας, να εκποιηθούν αλλά και να μεταφερθούν σε ασφαλή κρυψώνα. Τελευταία στα ρωσικά αρχεία βρέθηκε μια αναφορά του Θανάση Βάγια- με ημερομηνία 1827- προς τον Ρώσο πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη στην οποία περιγράφει τις τελευταίες ώρες της πολιορκίας.
Ο Βάγιας, δεξί χέρι του Αλή πασά, εξιστορεί ότι όταν ο Αλή πασάς πληροφορήθηκε την προδοσία, κλείστηκε στο δεύτερο κάστρο όπου βρισκόταν και η μπαρουταποθήκη.
Πρόθεσή του ήταν να βάλουν οι άνθρωποί του φωτιά στο μπαρούτι και να ανατιναχθούν όλοι μαζί. Πριν όμως το πράξει αυτό, ζήτησε από τον πολιορκητή του τον Χουρσίτ πασά να γράψει στην Πύλη να του στείλει συγχώρεση.
Μετά από λίγες μέρες ο Χουρσίτ πασάς ειδοποίησε τον Αλή πασά ότι δήθεν ήρθε από την Πύλη το φιρμάνι με την συγχώρεση. Ο Αλή πασάς τον πίστεψε και ησυχασμένος πήγε για πέντε έξι μέρες στο νησί της λίμνης για να τακτοποιήσει κάποιες υποθέσεις του, ενώ ο Βάγιας έμεινε στο κάστρο να ετοιμάσει την μεταφορά των θησαυρών.
Το μάλαμα, το ασήμι...
Κατά τα γραφόμενα του Βάγια «το μάλαμα, το ασήμι, τα τζεβαηρικά, μαργαριτάρια και λοιπά αξιόλογα πράματα γένονταν χίλια διακόσια φορτώματα. Ο Ρουσίτ πασάς έστειλε δυο βεζιράδες και εσκότωσαν τον Αλή πασά εις τον νησί και μετά ο Ρουσίτ μόνος του ήρθεν εις το μέσα κάστρο και με έπιασεν εμένα και εξουσίασεν και όλο το βιό μας».
Eίναι γνωστό ότι μετά τη δολοφονία του Αλή πασά το σεράϊ του στα Γιάννενα λεηλατήθηκε και τα έπιπλά του πουλήθηκαν Και ο θησαυρός;
Φήμες ήθελαν τον αρχιστράτηγο της πολιορκίας και πορθητή του κάστρου των Ιωαννίνων Χουρσίτ πασά να οικειοποιείται τους θησαυρούς του Αλή πασά, γεγονός που εξόργισε τον Σουλτάνο.

Υπό το βάρος αυτών των κατηγοριών ο Χουρσίτ πασάς το 1823 αυτοκτόνησε στη Λάρισα.
Όσο οι ιστορικοί - λόγω ελλείψεως γραπτών πηγών και τεκμηρίων- δυσκολεύονται να δώσουν μια σαφή απάντηση για το αν όντως υπήρξε ο φημολογούμενος θησαυρός, οι θρύλοι και εικασίες για κρυμμένους θησαυρούς του Αλή πασά θα προσελκύουν τους χρυσοθήρες.

Ψάχνει το δωμάτιο 
«Έχει μπει το τρυπάνι στον θάλαμο που οδηγεί στον θησαυρό», δηλώνει ο κ. Δήμας ο οποίος έχει πραγματοποιήσει τρεις ανασκαφές στην περιοχή ανάμεσα στην Θεόπετρα και τους Αγίους Θεοδώρους Καλαμπάκας χωρίς ωστόσο να βρει το παραμικρό.
Ο θησαυρός του Αλή Πασά, σύμφωνα με τον μύθο, βρίσκεται κρυμμένος στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ο Αλή Πασάς επέλεξε τον τόπο τους για να κρύψει τον θησαυρό του καθώς ήταν μέρος καταγωγής της αγαπημένης του συζύγου, της κυρα-Βασιλικής (εξ ου και το όνομα του χωριού).
Μάλιστα, τον έκρυψε σε ειδικά δωμάτια που χτίστηκαν κάτω από τη γη με λογική μυστικού θησαυροφυλακίου. Από την ίδια περιοχή, δε, διάβαιναν και τα καραβάνια με τους φόρους από τη Θεσσαλία που προορίζονταν για τα Γιάννενα.
Ο Δήμας δηλώνει, μάλιστα, πως αφού τον βρει, θα τον προσκομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδας, αφού, όπως λέει, ο αμύθητης αξίας θησαυρός, που κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας, μπορεί να «γλιτώσει» οικονομικά τη χώρα.
Ο Ελληνοαυστραλός, που συνεχίζει να πιστεύει ακόμη ότι στην περιοχή και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ο θησαυρός, επέστρεψε, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις επόμενες μέρες προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μάταια ψάχνουν
Ωστόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος έχει διαβάσει και γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του τόπου του, είναι κατηγορηματικός:
«Μάταια ξαναψάχνουν το θησαυρό του Αλή Πασά», αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, ο γραμματέας του Αλή Πασά, μετά τη δολοφονία του τυράννου, πήρε όλη την περιουσία του και κατέφυγε στο εξωτερικό. Εκεί ανέπτυξε παρτίδες επιχειρηματικές με τον Γιώργο Σταύρου, στον οποίο χρωστούσε αρκετά χρήματα από αγορές. Έτσι, υποστηρίζει ο κ. Καχριμάνης, η περιουσία του Αλή κατέληξε στον Γιώργο Σταύρου, ο οποίος στη συνέχεια ίδρυσε την Εθνική Τράπεζα.
Επιασαν ληστές με χρυσά νομίσματα
Ο θησαυρός του Αλή Πασά δεν απασχολεί για πρώτη φορά την ελληνική κοινωνία. Τον Ιούλιο του 2011 συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία αρχαιοκάπηλοι οι οποίοι κατείχαν πλήθος νομισμάτων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ευρωπαϊκά του 18ου και 19ου αιώνα τα οποία προσπάθησαν να πουλήσουν σε υποψήφιους αγοραστές έναντι 300.000 ευρώ!
Οι δύο Ελληνες αρχαιοκάπηλοι κατείχαν διακόσια σαράντα πέντε (245) ασημένια νομίσματα, διαφόρων διαστάσεων και κοπών, ευρωπαϊκά και οθωμανικά καθώς και τετρακόσια εβδομήντα έξι (476) χρυσά νομίσματα, διαφόρων διαστάσεων και κοπών, ευρωπαϊκά και οθωμανικά.



http://www.iefimerida.gr


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger