E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Bloomberg.:Αν θελετε να σωσετε την Ελλαδα σταματηστε να την δανειζετε!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

“Το ελληνικό πρόγραμμα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί οριστικά”, αναφέρει νέο δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο συντάκτης του πρακτορείου, Klaus Adam εκφράζει φόβους ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η οικονομία θα είναι κατά το ένα πέμπτο μικρότερη από ό, τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει μια άλλη πτώση 4,5% το 2013. Ο αριθμός αυτός μπορεί και ……….
πάλι να αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξος, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κατάρρευση βοηθά να εξηγήσουμε το μεγάλο δράμα αυτής της εβδομάδας, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει μέσα από το κοινοβούλιο μια διπλή δόση λιτότητας στα δόντια της ύφεσης, και οι διεθνείς πιστωτές της χώρας ανησυχούν για το αν θα δώσουν στη χώρα € 31 δισεκατομμύρια του ( 40 δισεκατομμύρια δολαρίων) για υποστήριξη επιβίωσης, αντί να αφήσουν την αποπληρωμή του χρέους αργότερα αυτό το μήνα και έξοδο από το ευρώ.
Σταματήστε τους δανεισμούς
Με δεδομένη μια τέτοια απελπιστική κατάσταση, είναι ακόμη πιο εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται από το εξωτερικό με μια εκπληκτική ταχύτητα. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ήταν 21 δισ. ευρώ το 2011, ή περίπου 10 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ενώ επιβραδύνθηκε κάπως το 2012, ο ελληνικός δανεισμός εξακολούθησε να τρέχει σε ετήσια βάση από € 14 δισεκατομμύρια το α’ εξάμηνο του έτους.
Ο συνεχής δανεισμός συχνά παραβλέπεται στις συζητήσεις για το πώς θα διασωθεί η Ελλάδα, και αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεωκοπία είναι καταδικασμένη.
Συνεχής ύφεση
Στη συνέχεια ο συντάκτης, καταγράφει ότι μπορεί ένα ενδεχόμενο Grexit να φέρει μεγάλες αναταραχές, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να κρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο μόνο μέσα από μία τόσο σκληρή κατάσταση η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει πιο δυνατή.
Η σημερινή προσέγγιση των δανειστών που δανείζουν στην Ελλάδα με σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης και της μετάβασής της σε μια πιο βιώσιμη θέση, μόνο αυτό δεν έχουν τελικά πετύχει, σύμφωνα με το “Bloomberg”, αφού τα δάνεια “τρέχουν”, ενώ η Ελλάδα, αν και ακόμη στο ευρώ, παραμένει στα ίδια. Κοινώς, η κατάσταση συντηρείται σε ένα στάσιμα αρνητικό επίπεδο.
Κι αν οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αλλά και οι αυξήσεις φόρων στόχευαν στην αποκατάσταση της Ελληνικής οικονομίας, ούτε αυτό φαίνεται να δίνει τη λύση στην Ελλάδα, τονίζει το “Bloomberg”.
Ασταθής πολιτική κατάσταση
“Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει ότι τα κυβερνώντα κόμματα στην Ελλάδα επικεντρώνονται περισσότερο στο να πολεμούν μεταξύ τους, από ό, τι για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πραγματική αλλαγή στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία το κόμμα του, γνωρίζουν ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία να περιθωριοποιήσει μακροχρόνια πολιτικούς αντιπάλους τους από την μέτρια αριστερά και να δημιουργήσει ένα νέο διπολικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κύριος αντίπαλός τους.
Έχοντας επίγνωση αυτής της τακτικής, οι μετριοπαθείς αριστεροί αποφάσισαν να αντιταχθούν στη λεγόμενη τρόικα – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – σε θέματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, έχοντας οι ίδιοι μετατραπεί σε απειλή για τη Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα είναι πολιτικό αδιέξοδο και το ποσοστό αύξησης των επιπέδων του χρέους”, γράφει ο Klaus Adam. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και το ΔΝΤ αναγνωρίζουν σιγά σιγά τη μη βιωσιμότητα του χρέους του δανεισμού.
Το Grexit μπορεί να είναι η λύση
Και ποια είναι η λύση σύμφωνα με τον συντάκτη; “Η έξοδος από την Ευρωζώνη, όσο επώδυνη και επίπονη κι αν είναι”.
“Η Ελλάδα θα μπορέσει πραγματικά να σωθεί μόνο από τη στιγμή που θα καταφέρει να συνεχίσει χωρίς πρόσθετο δανεισμό. Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει ότι οι επίσημοι πιστωτές θα σταματήσουν να δανείζουν χρήματα στην ισχύουσα ελληνική ελίτ και ότι η εγχώρια οικονομική ανταγωνιστικότητα αυξάνεται σε τέτοιο σημείο όπου θα δίνει μια ισχυρή ώθηση στις εξαγωγές.
Μια ελληνική χρεοκοπία και ταυτόχρονη έξοδος από την Ευρωζώνη θα επιτύγχανε όλους αυτούς τους στόχους, σχεδόν εν μία νυκτί.
Και αν η πραγματική οικονομική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να επιτευχθεί, τότε η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι η μόνη άλλη διαθέσιμη επιλογή. Αυτή είναι ένα θλιβερό και αναπόφευκτο συμπέρασμα, όπως προκύπτει από το απλό γεγονός ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται για πάντα”, καταλήγει το πρακτορείο.
Πηγή: Bloomberg




kafeneio-gr.blogspot.com


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger