E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ: Δεκαπεντε δισ. εγκλωβισμενα στα συρταρια

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012


Εξι εμπόδια κρατούν εγκλωβισμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 15 δισ. ευρώ. Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν την πολύτιμη ρευστότητα στην αγορά και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ώρα που η οικονομική ύφεση συνεχίζεται στη χώρα μας για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, τη μείωση των εισοδημάτων και τη δραματική συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου, το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί...

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, πως από το σύνολο των 24,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, μόλις τα 9,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 37,95%, έχουν πέσει στην αγορά για την πληρωμή των δικαιούχων.

Δεκαπέντε δισ. εγκλωβισμένα στα συρτάρια

Σύμφωνα με έρευνα του «Εθνους», έξι είναι οι λόγοι για τους οποίους το ΕΣΠΑ μένει στη... ναφθαλίνη:

1. Η αδυναμία των τραπεζών, λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, να χρηματοδοτήσουν μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν τις δράσεις ή τα έργα τους με τις κοινοτικές ενισχύσεις.

2. Ο μεγάλος αριθμός φορέων διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Στο Γ' ΚΠΣ ήταν 33 και από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν ανέλθει στις 106 μαζί με τις τράπεζες.

3. Η γραφειοκρατία στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων απειλεί να τινάξει στον αέρα... χιλιάδες έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσον όρο απαιτούνται τρία χρόνια για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

4. Οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις για την έγκριση κτιριολογικών μελετών έργων εκπαίδευσης. Για ένα δωδεκαθέσιο σχολείο χρειάστηκαν εννιά μήνες, ενώ θα μπορούσε να ανάψει το «πράσινο φως» μόλις σε έναν μήνα.

5. Οι πολύμηνες διαδικασίες για την αδειοδότηση έργων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Χρειαζόταν μέχρι και 110 μέρες.

6. Οι δικαστικές εμπλοκές με τις απαλλοτριώσεις. Απαιτούνται 33 μήνες και όταν υπάρχουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη οι μήνες αυξάνονται δραματικά.


Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πριν από μήνες η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Task Force, είχε καταρτίσει λίστα με 181 έργα προτεραιότητας, για τα οποία παρακολουθείται η πορεία τους. Από αυτά τα 58 χρειάζονται επιτάχυνση, πέντε είναι σε κίνδυνο (μεταξύ αυτών και το Κτηματολόγιο), μόλις πέντε ολοκληρώθηκαν, ένα έργο ακυρώθηκε και 114 προχωρούν κανονικά.

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, δηλαδή τα κονδύλια που δεσμεύτηκαν για έργα που έχει γίνει η σύμβασή τους, ανέρχεται σε ποσοστό 69,97%. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, το ποσοστό πληρωμών είναι 37,95%.

Σε πολύ χαμηλά ποσοστά είναι τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη», με την απορροφητικότητα στο 45,16% και τις πληρωμές στο 28,02%, η «Διοικητική Μεταρρύθμιση» έχει απορροφήσει 35,58% κι έχει «πληρώσει» μόλις 13,35%, ενώ πολύ χαμηλά είναι και η «Ψηφιακή Σύγκλιση», με απορροφητικότητα στο 32,02% και πληρωμές στο 22,84%.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευθεί για τη μείωση και την κατάργηση... υπογραφών μέχρι το τέλος του χρόνου, την εφαρμογή των νόμων των απαλλοτριώσεων έως τον Δεκέμβριο του 2012 και προχωρεί τις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, ώστε στο τέλος του μήνα να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους αυτοκινητοδρόμους και στη συνέχεια να αναζητηθεί χρηματοδότηση από τις τράπεζες, ενώ ξεκινά με την Κομισιόν την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ώστε να μεταφερθούν κονδύλια για προγράμματα επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης ανέργων.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger