E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

WSJ: Πιεσεις ΔΝΤ στην Ευρωπη για νεο ελληνικο «κουρεμα»

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012


Πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους φέρεται να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αντιμετωπίζει την δυσφορία των μελών του για τα μεγάλα ποσά που έχει δανείσει στην ευρωζώνη», αναφέρουν αξιωματούχοι προσκείμενοι στις συζητήσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η πίεση το ΔΝΤ - η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους έχει γίνει ξεκάθαρη σε ιδιωτικές συζητήσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας- έρχεται ως απάντηση στο γεγονός ότι η βαθιά ύφεση στην χώρα έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σε σχέση με τους στόχους που τέθηκαν νωρίτερα το τρέχον έτος.

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί σε «βιώσιμα» επίπεδα, προτού το Ταμείο εκταμιεύσει περισσότερα δισ. ευρώ για να μην αδειάσουν τα ταμεία της Αθήνας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για αυτό θα ήταν οι πιστωτές της Ελλάδας να της μειώσουν μερικά από τα χρέη.
Ενα τέτοιο βήμα θα αντιμετώπιζε την αντίδραση των κρατών της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ήδη δανείσει 127 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και εμφανίζεται αρνητική σε επιπλέον παραχωρήσεις στην χώρα.
Ως πρόταση που θα μείωνε σημαντικά το ελληνικό χρέος αναφέρεται και η ανάληψη της ελληνικής τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ωστόσο μια τέτοια προοπτική συναντά ισχυρή αντίσταση από την Ευρώπη.
Μια μέση λύση θα ήταν μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωζώνης που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, η οποία θα επιβαρυνθεί με την πληρωμή τόκων 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην περίοδο 2012 - 2014.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

http://www.ethnos.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger