E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Coriolanus

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012


Ο Γάιος Μάρκιος Κοριολανός καταφέρνει να νικήσει, σχεδόν μόνος, τους Βόλσκους, τους εχθρούς της Ρώμης, στην Κοριόλη (απ' όπου και το όνομά του) και με βάση τη φήμη του διεκδικεί και τελικά κερδίζει τον τίτλο του Ύπατου της Ρώμης. Μόνο που αμέσως μετά, οι εχθροί του καταφέρνουν να στρέψουν το λαό εναντίον του και να τον εξορίσουν. Πικραμένος, ο Κοριολανός συμμαχεί με τους μέχρι πρότινος εχθρούς του και αποφασίζουν να επιτεθούν στη Ρώμη. Όταν όμως, επηρεασμένος από τις επικλήσεις της μητέρας και της συζύγου του, αποφασίζει να συνάψει ειρήνη, ο αρχηγός των Βόλσκων, Αουφίδιος, διατάζει τους στρατιώτες του να τον σκοτώσουν.

Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Ralph Fiennes επέλεξε την ιστορία του Κοριολανού, γραμμένη από τον Ουίλιαμ Σέξπηρ και αποφάσισε να τη μεταφέρει στο σήμερα. Αλλωστε από τότε που ο Fiennes υποδύθηκε τον ήρωα για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, ξεκίνησε να αναζητά τρόπο για να τον μεταφέρει ο ίδιος στον κινηματογράφο, προσθέτοντας το δικό του άγγιγμα ως σκηνοθέτη. Έτσι αποφάσισε να μεταφέρει την ιστορία στη σύγχρονη εποχή (στο Βελιγράδι αν και δεν συγκεκριμενοποιείται στο φιλμ) για να κάνει ένα σχόλιο σε αντίστοιχα σημερινά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. 

Διατηρώντας τους Σεξπηρικούς διαλόγους (κάνοντας όμως περικοπές στο αχανές κείμενο) ο Fiennes παρέδωσε ένα φιλμ δυο όψεων. Κινηματογραφικά άρτιο και μοντέρνο το «Coriolanus» εντυπωσιάζει ως πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Fiennes. Από την άλλη όμως το ίδιο το κείμενο υπονομεύει την ταινία, τόσο λόγω των αδυναμιών του πρωτότυπου (που αναγνωρίζουν και οι μελετητές του Σαιξπηρ) όσο και λόγω της 'δύσκολης' γλώσσας με τα μέτρα του σύγχρονου κοινού. 




cinemanews.gr 
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger