E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βρεθηκαν τα πρωτα σπιρτα

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Εντοπίστηκαν σε πανάρχαιο οικισμό στο Ισραήλ


Οι ανασκαφές σε ένα οικισμό της νεολιθικής εποχής στο Ισραήλ έφερε στο φως ανάμεσα στα άλλα και κάποια αντικείμενα τα οποία αρχικά οι ειδικοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν. Αν επρόκειτο απλά για τεχνουργήματα ή για κάποιου είδους εργαλεία. Ομάδα ερευνητών που τα μελέτησε υποστηρίζει ότι είναι το αρχαιότερο είδος σπίρτων που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα.
Η ιδέα
Τα επίμαχα αντικείμενα εντοπίστηκαν στον αρχαίο οικισμό Sha’ar HaGolan που βρίσκεται στο κέντρο του Ισραήλ και πιστεύεται ότι ζούσαν εκεί άνθρωποι πριν από περίπου 8 χιλιάδες έτη. Πρόκειται για πήλινα και λίθινα κυλινδρικά αντικείμενα με λαξευμένη την άκρη τους ώστε να δημιουργείται μια «μύτη». Σύμφωνα με τους ερευνητές που τα μελέτησαν τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους του οικισμού για να ανάβουν φωτιά.
«Ο άνθρωπος είχε βρει τρόπο να ελέγξει τη φωτιά πολύ νωρίτερα από τη νεολιθική εποχή και υπάρχουν σχετικά ευρήματα από εστίες φωτιάς που φτάνουν στην εποχή των Νεάντερταλ. Ομως δεν έχει εντοπιστεί κάτι που να δείχνει το πώς άναβαν μια φωτιά εκείνες τις εποχές οι άνθρωποι. Μόλις είδα αυτά τα αντικείμενα αμέσως σκέφτηκα ότι μοιάζουν με εργαλεία δημιουργίας φωτιάς. Εχοντας αυτή την ιδέα αρχίσαμε να την εξετάζουμε ως ενδεχόμενο και τελικά την επιβεβαιώσαμε» αναφέρει ο Ναάμα Γκόρεν Ινμπάρ, καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Η ανακάλυψη
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρο-μικροσκοπικές τεχνικές με τις οποίες κατάφεραν να εντοπίσουν στα αντικείμενα σημάδια τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει μόνο αν κάποιος τα «έστριβε» με δύναμη. Ετσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κάτοχοι των κυλίνδρων τα έστριβαν σε κάποια επιφάνεια για νασπίθες μέσω της τριβής ώστε να ανάψουν τελικά μια φωτιά. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Plos One.

http://www.tovima.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger