E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Εικονες του κοσμου: Παλαιστινιος διαδηλωτης πετα πετρες εναντιων Ισραηλινων στρατιωτων κοντα στη Ναμπλους.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Παλαιστίνιος διαδηλωτής πετά πέτρες εναντίων Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στη Ναμπλούς.

Ναμπλούς (Nαblus ή Nabulus). Πόλη (126.884 κάτ. το 2004) στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, στα εδάφη της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Ζώνης. Η πόλη βρίσκεται στα Β της Ιερουσαλήμ και είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο για την αγροτική παραγωγή της περιοχής (ελαιόλαδο, σταφύλια, σιτηρά και κοπάδια). 


Ιστορία. Η Ν. ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Φλαβία Νεάπολη, ρωμαϊκή αποικία η οποία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τίτο το 72 μ.Χ., κοντά στην αρχαία Σιχέμ. Διαδραμάτισε αξιόλογο ρόλο κατά την περίοδο των βασιλέων του Ισραήλ και εικάζεται ότι εκεί βρίσκονταν οι τάφοι των πατριαρχών Ιωσήφ και Ιακώβ. Τον 4ο αι. μ.Χ. ήταν έδρα επισκοπής και υπήρξε σημαντικότατο κέντρο διάδοσης του χριστιανισμού. Την εποχή των Σταυροφοριών έγινε πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Κατά την Α’ Σταυροφορία (1099) κατακτήθηκε από τους Σταυροφόρους, οι οποίοι την κράτησαν έως το 1242, οπότε αναγκάστηκαν να την παραδώσουν στους Τούρκους. 
Η πόλη καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ πασά το 1834, ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου 1918 κυριεύθηκε από τον στρατηγό Άλεμπι και, αργότερα, ακολούθησε την τύχη της Ιορδανίας. Το 1948 αποτέλεσε τμήμα της Ιορδανίας και τον Ιούνιο του 1967 κατελήφθη από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών. Παρέμεινε υπό ισραηλινή κατοχή έως το 1995, οπότε πέρασε στη δικαιοδοσία της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής. Με την εξέγερση των Παλαιστινίων (ιντιφάντα) και τη σφοδρή αντεπίθεση των Ισραηλινών, το 2002, η Ν. αποτέλεσε ένα από τα πιο αιματηρά θέατρα επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger