E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ψηλά τακούνια και μίνι, καταχείμωνο στη Μόσχα

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013



"Οι Ρωσίδες, τουλάχιστον στη Μόσχα, έχουν περισσότερο στυλ και κομψότητα από τις Αμερικανίδες", λέει η Λάρα, Αμερικανίδα που ζει στη Ρωσία. 

Δήλωση έκπληξη για τις Ρωσίδες, που έχουν άγχος για το πως φαίνονται στους ξένους, και ότι τις θεωρούν «απολίτιστες».

Για πολλά χρόνια το «σιδηρούν παραπέτασμα» στερούσε από τους σοβιετικούς πολίτες τη δυνατότητα να ντυθούν καλά και με στυλ. Η διεθνής μόδα έφτανε σε μας με καθυστέρηση, κυρίως μέσω του σινεμά και των εισαγόμενων εμπορευμάτων που έφταναν σπάνια στα καταστήματα και για τα οποία σχηματίζονταν αμέσως τεράστιες ουρές.

Μέσα σε αυτή την «ενδυματολογική δυστυχία», εμφανίστηκε η Περεστρόικα και η μετάβαση στην οικονομία της αγοράς. Είναι γεγονός ότι τότε, στη δεκαετία του ΄90, οι μεγάλες Δυτικές εταιρίες φοβούνταν ακόμη τη ρωσική αγορά, και τη χώρα κατέκλυσαν ρούχα της σειράς από την Κίνα και την Τουρκία. Ο κόσμος άρχισε να αγοράζει μανιωδώς φανταχτερά ρούχα και στρας, καθώς και ό,τι έβρισκε της μόδας, προκειμένου να αναδείξει το στυλ του.

Σήμερα στη Ρωσία υπάρχουν σχεδόν όλες οι διεθνείς εταιρίες ρούχων, αλλά η συνήθεια του περιττού δεν έχει εγκαταλείψει αρκετούς.

Αλλη «κουλτούρα»

«Το στυλ ντυσίματός σας μοιάζει πρόστυχο, αλλά μετά καταλαβαίνεις ότι εδώ απλά είναι διαφορετική η κουλτούρα, ότι είναι φυσιολογικό, το συνηθίζεις και αρχίσεις να το θεωρείς ελκυστικό», αναφέρει ένας φίλος μου Γάλλος, ο οποίος μένει αρκετά χρόνια στη Ρωσία. Και συνεχίζει: «Πολύ ωραίες δείχνουν οι κοπέλες, φορούν πολύ περισσότερο τακούνια και φορέματα, ακόμη και το χειμώνα με το χιόνι... αυτό με εξέπληξε! Από την άλλη, οι άντρες και οι ηλικιωμένοι φροντίζουν ελάχιστα για την εμφάνισή τους, τουλάχιστον σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους».

Πράγματι, στη χώρα της Ρωσίας μια γυναίκα με μπότες τακούνι, λεπτά νάιλον καλσόν και κοντό μπουφάν με πούπουλο σε θερμοκρασία -30, είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Αλλά τι να κάνεις; Ο χειμώνας διαρκεί έξι μήνες, δεν μπορείς να κυκλοφορείς συνεχώς με τη γούνα και γενικά κουκουλωμένη! Θέλεις να δείχνεις όμορφη!

Επίσης, στη Ρωσία δεν συνηθίζεται να αλλάζεις το ρόλο των πραγμάτων. Η αθλητική φόρμα είναι κατάλληλη μόνο για το γυμναστήριο, και τα σανδάλια μόνο στην παραλία ή στη βόλτα, αλλά σε καμία περίπτωση στη δουλειά. Ακόμη και στην παιδική χαρά σπάνια θα δείτε μια μητέρα με αθλητική φόρμα και χωρίς τουλάχιστον ένα ελάχιστο μακιγιάζ. Υπάρχει ένα αστείο: «Η Ρωσίδα, ακόμη και τα σκουπίδια, δεν θα πάει να τα πετάξει χωρίς να είναι βαμμένη! Κι' αν ξαφνικά συναντήσει στη γωνία τον πρίγκιπά της;».

Οι ξένες εκτιμούν ιδιαίτερα αυτό το γνώρισμα των Ρωσίδων. Για παράδειγμα, η Λάρα ανέφερε ότι και αυτή φορά ψηλά τακούνια πιο συχνά από ότι στις ΗΠΑ. Βλέπει τι ρούχα και αξεσουάρ φοράνε οι άλλες γυναίκες στο δρόμο και ύστερα πηγαίνει και τα αγοράζει. Πριν δυο χρόνια, χαρακτηριστικά, όταν πρόσεξε τα τσαντάκια από σκληρό δέρμα που είχαν δυο Ρωσίδες, στη συνέχεια πήγε και αγόρασε ένα για την ίδια. Επίσης, είδε ότι φέτος στη Μόσχα είναι της μόδας οι δερμάτινες μπότες με επίπεδα τακούνια και τώρα αναζητεί και αυτή να πάρει τέτοιες.

Οι κλιματικές συνθήκες

Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη και τις κλιματικές συνθήκες στις οποίες ζούμε. Τα πολλά ρούχα στη γκαρνταρόμπα, είναι απαραίτητα. Οι ηλιόλουστες μέρες στη Ρωσία δεν είναι πολλές, αλλά η ψυχή θέλει να ξεδώσει, γι’ αυτό και αναπληρώνουμε αυτή την ανάγκη με όμορφα ρούχα.

Αυτό πάντως έχει σαν αποτέλεσμα ότι στις μεγάλες ρωσικές πόλεις ο αριθμός των κομψών γυναικών μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Οι Ρωσίδες προσπαθούν να δημιουργούν ταιριαστά σύνολα, αυτό που αποκαλείται «put together». Επιλέγουν δηλαδή τσάντες, αξεσουάρ και παπούτσια, προσέχοντας το συνδυασμό των χρωμάτων και της υφής.

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανίδες θα πρέπει να φροντίζουν περισσότερο για τη δημόσια εμφάνισή τους. Φυσικά και δεν θα πρέπει να κρίνει κανείς τους ανθρώπους από τον τρόπο που ντύνονται, αλλά νομίζω ότι όταν βγαίνεις από το σπίτι φορώντας κομψά και ταιριαστά μεταξύ τους πράγματα, αυτό δείχνει πως σέβεσαι τον εαυτό σου», καταλήγει η αμερικανίδα φίλη μου που εργάζεται στη Ρωσία.
http://www.briefingnews.gr/



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger