E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τζαμί και πάλι η Αγία Σοφία;

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Την έντονη αντίδραση του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Όπως αναφέρει η Hurriyetdailynews, σε ανακοίνωση του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα τονίζεται ότι ενισχύεται το σενάριο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, πρέπει να μετατραπεί σε τζαμί" τονίζεται.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν λίγους μήνες ένας τούρκος πολίτης είχε υποβάλλει στην Εθνοσυνέλευση αίτημα για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρίνει παράλληλα ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό των Τουρκικών Αερογραμμών "Skylife", φέτος τον Αύγουστο, που τιτλοφορείτο "Αγία Σοφία: Το Τζαμί των Σουλτάνων" και στο οποίο αναφερόταν στην επιστροφή του μουσείου στην πρότερη "πνευματική αύρα" ως τζαμί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι το άρθρο αυτό είχε μια μονοδιάστατη προσέγγιση της ιστορίας, κάτι που είναι "απαράδεκτο".

"Η επιλεκτική παρουσίαση της αληθινής ιστορίας της Αγίας Σοφίας, μιας ιστορίας που μεταμόρφωσε έθνη και πολιτισμούς, είναι απαράδεκτη" αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι σε τζαμί έχουν μετατραπεί ο ιστορικός ναός της Αγίας Σοφίας της Νίκαιας και η Αγία Σοφία Τραπεζούντας.

Μέχρι το 1930 στο χώρο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη γίνονταν μουσουλμανική προσευχή, ενώ το 1934 το μεγαλοπρεπές κτίσμα έγινε μουσείο και από τότε το επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

nooz.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger