E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Οδηγός «επιβίωσης»... στην κουζίνα

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013


Οι συνταγές μαγειρικής είναι αμέτρητες. Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανεξάντλητα. Οι τεχνικές μαγειρέματος υπερβολικά πολλές, για να τις «συγκρατήσουμε» όλες στο μυαλό μας. Τι μπορεί να μας βοηθήσει στην «πολυπλοκότητα» του μεγαλείου της κουζίνας; Μικρά και απλά βήματα, εύκολες οδηγίες και κυρίως, η αγάπη για αυτό που κάνουμε.


Ένας καλός μάγειρας είναι δημιουργικός, οργανωτικός, φροντίζει να διαθέτει τον αναγκαίο οικιακό εξοπλισμό, ξέρει να αξιοποιεί καλά τα υλικά του, γνωρίζει κάποιους στοιχειώδεις όρους της μαγειρικής και κυρίως, βάζει αγάπη και φροντίδα σε αυτό που κάνει. Δεν χρειάζεται κόπο, χρόνο και πολλά χρήματα. Χρειάζεται τρόπο και καλή θέληση και το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο.

Δημιουργικότητα

Δεν χρειάζεται να είστε τελειομανείς. Το μαγείρεμα απαιτεί δημιουργικότητα και ελεύθερη φαντασία. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί. Πειραματιστείτε, αυτοσχεδιάστε, εμπνευστείτε, προσθέσετε υλικά της αρεσκείας σας και δώστε στη μαγειρική τη δική σας «σφραγίδα».

Καρυκεύματα και βότανα


Είναι σχετικά οικονομικά, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, κυρίως όμως νοστιμίζουν κάθε πιάτο. Φροντίστε να έχετε πάντοτε τις αναγκαίες προμήθειες από βότανα και λοιπά καρυκεύματα, ώστε να χαρίσετε στα πιάτα σας γεύση και αρώματα από τη φύση.

Τα υλικά… σε πλήρη διάταξη

Συνηθίζετε να αγοράζετε υλικά για μαγείρεμα και να τα «καταχωνιάζετε» αμέσως σε κάποιο ντουλάπι ή να τα βάζετε στα άδυτα του ψυγείου; Σε κάποιες περιπτώσεις τα υλικά για να συντηρηθούν χρειάζεται να παραμείνουν στο ψυγείο. Αν όμως δεν συντρέχει λόγος, τότε καλό είναι να τα έχετε σε εμφανές σημείο και περίοπτη θέση στον πάγκο ή στα ράφια της κουζίνας. Τι πετυχαίνετε με αυτό; Ενεργοποιείτε την φαντασία σας, σκέφτεστε τι μπορείτε να δημιουργήσετε με τα διαθέσιμα υλικά σας και αποφεύγετε να πετάτε ξεχασμένα τρόφιμα…

Σχέδιο και καλή οργάνωση

Δεν είναι εύκολο να το κάνουμε καθημερινά. Μια φορά όμως, μέσα στην εβδομάδα μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να προετοιμάσουμε καλά τη μαγειρική της εβδομάδας μας. Καταγράφουμε από πριν όλα τα υλικά που πιθανώς θα χρειαστούμε, αγοράζουμε όσα χρειαζόμαστε χωρίς σπατάλες και οργανώνουμε καλά το χρόνο μας στην κουζίνα, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Η καλή οργάνωση, είναι αναγκαίος σύμβουλος κάθε καλού μάγειρα.

Έλεγχος


Αν δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί κατά τη μαγειρική, μπορεί να καταστρέψουμε τη διατροφική αξία ενός γεύματος. Το μαγείρεμα θέλει προσοχή, οι θερμοκρασίες πρέπει να ρυθμίζονται και οι οδηγίες να τηρούνται. Για παράδειγμα, το κρέας δεν πρέπει να μαγειρεύεται κατευθείαν, πρέπει πρώτα να παραμένει για λίγο έξω από το ψυγείο και μετά να μπαίνει στην κατσαρόλα, ώστε να διατηρείται μαλακό.

Εφοδιασμένοι με αποθέματα

Υλικά και προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορούν να υπάρχουν εκ των προτέρων στην κουζίνα μας. Δεν χαλάνε και μας δίνουν τη λύση κάθε φορά που θέλουμε ένα γρήγορο γεύμα ή «κάτι» για να εμπλουτίσουμε… το πιάτο μας.

Το dressing στις σαλάτες

Κάθε σαλάτα μπορεί να απογειωθεί με την προσθήκη κάποιου dressing. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας ή να το προμηθευτείτε από το εμπόριο. Προτιμάμε εκείνο το dressing που ταιριάζει καλύτερα με τα υλικά της κάθε σαλάτας. Ανακατεύουμε καλά, ώστε η γεύση να πάει σε όλη τη σαλάτα και δεν το παρακάνουμε με υπερβολική ποσότητα που θα χαλάσει τη γεύση της σαλάτας μας.

Αλάτι με μέτρο


Ο καλύτερος φίλος της μαγειρικής είναι το αλάτι! Η χρήση του όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο. Διαφορετικά θα έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως την αύξηση νατρίου στον οργανισμό μας. Μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ενισχύσει τη γεύση κάθε φαγητού.

Χρησιμοποιούμε ζυγαριά

Χρηστική και απαραίτητη για τον οικιακό σας εξοπλισμό. Μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια τις δόσεις των συστατικών και να σας κάνει να νιώθετε περισσότερο ασφαλείς και σίγουροι με τις ποσότητες που χρησιμοποιείτε.

Κανόνες υγιεινής

Η καθαριότητα παίζει βασικό ρόλο στη μαγειρική. Κατ’ αρχάς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους όρους υγιεινής και να φροντίζουμε όλα τα υλικά και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να είναι απολύτως καθαρά. Μια πρακτική συμβουλή για να αποφύγετε να συγκεντρώσετε ένα «βουνό» από πιάτα και σκεύη που θα θέλουν πλύσιμο, είναι να φροντίζετε να τα πλένετε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού. Θα τελειώσετε γρηγορότερα και δεν θα τα αφήσετε να σας περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα...

Το κρέας χρειάζεται «ξεκούραση»


Κάθε καλός μάγειρας οφείλει να γνωρίζει το χρόνο που το κρέας χρειάζεται για να «ξεκουραστεί», πριν από το σερβίρισμα. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος, ώστε το κρέας να μπορέσει να συγκρατήσει τα υγρά του και να παραμείνει ζουμερό και μαλακό. Αφήστε που σας δίνει και χρονικό περιθώριο για να ετοιμάσετε και το υπόλοιπο τραπέζι…

Πάλι περίσσεψε φαγητό;

Το να μαγειρεύουμε σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι αναγκαία κακό. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι σπατάλη, αφού μπορούμε να εξοικονομήσουμε υλικά και να τα χρησιμοποιήσουμε κάπου άλλου. Αν όμως ξέρουμε πώς να εκμεταλλευτούμε το φαγητό που περίσσεψε, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Αρχικά πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να φάμε το φαγητό που περίσσεψε, την επόμενη μέρα. Με λίγη φαντασία και όρεξη μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως πρώτη ύλη, πάνω στην οποία θα δημιουργήσουμε ένα καινούργιο γεύμα. Φαντασία και πνεύμα οικονομίας χρειάζεται μόνο.

Ακονισμένα μαχαίρια

Εξίσου καλός φίλος και βοηθός στο μαγείρεμα, είναι και το μαχαίρι. Μπορεί να θεωρείτε ότι έχετε ήδη αρκετά μαχαίρια στην κουζίνα σας. Όμως έχετε μπει ποτέ στον κόπο να τα ακονίσετε;

Το ψήσιμο του κοτόπουλου


Είναι από τα πιο συνηθισμένα και εύκολα φαγητά. Το ψητό κοτόπουλο είναι μια καλή και νόστιμη επιλογή. Γνωρίζετε όμως, όλα τα μυστικά της διαδικασίας του ψησίματος; Ο χρόνος, η θερμοκρασία, οι ενδείξεις ότι είναι έτοιμο είναι αναγκαίοι όροι, για να ψηθεί καλά το κοτόπουλο και για να πάρετε εσείς τα εύσημα του καλού μάγειρα.

Από κοντά κι ο «τσελεμεντές»

Για τους πιο παραδοσιακούς που δεν έχουν σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία, καλό είναι να υπάρχει από κοντά στο μαγείρεμα κάποιο βιβλίο συνταγών. Κάτι μπορεί να σας ξεφύγει, οπότε καλό είναι να είστε σε ετοιμότητα. Οι πιο ενημερωμένοι μπορείτε να έχετε από κοντά τον υπολογιστή ή κάποιο βιβλίο που θα περιλαμβάνει οδηγίες μαγειρέματος. Δεν σημαίνει ότι δεν είστε καλός μάγειρας, όταν συμβουλεύεστε τα εγχειρίδια μαγειρικής. Μην ξεχνάτε ότι και οι σεφ κάνουν συχνά το ίδιο.

Μαγειρεύοντας… με αγάπη

Σε αυτό μάλλον θα συμφωνήσουν όλοι! Φαγητό που ετοιμάστηκε χωρίς αγάπη και καλή διάθεση, ούτε νόστιμο, ούτε επιτυχημένο θα είναι. Ακόμη και να μην είναι το τέλειο πιάτο αυτό που ετοιμάσατε, το περίσσευμα αγάπης που βάλατε για να το φτιάξετε, το κάνει σίγουρα ξεχωριστό. Βασικά συστατικά για κάθε γεύμα είναι: η αγάπη, η υπομονή, η όρεξη και η δημιουργικότητα! Αν τα περιλάβετε όλα αυτά, τότε η συνταγή σας θα έχει 100% επιτυχία.

Πηγή : clickatlife.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger