E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βρέθηκε μυστικό καταφύγιο του Μουσολίνι στη Ρώμη

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013


Εργάτες στη Ρώμη, που επισκεύαζαν το ιστορικό Palazzo Venezia, ανακάλυψαν κατά τύχη το ασφαλέστερο καταφύγιο του Ιταλού Φασίστα ηγέτη, Μπενίτο Μουσολίνι.
Μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κανένα αρχείο που να αναφέρεται σε αυτό το καταφύγιο, το οποίο εγκαταλείφτηκε και έμεινε ανολοκλήρωτο. Την ανακάλυψη έκαναν η αρχιμηχανικός Anna Imponente και ο αρχιτέκτονας Carlo Serafini, όταν παρατήρησαν μια ξύλινη καταπακτή στα θεμέλια του κτιρίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “La Stampa”, η τοποθεσία του συγκεκριμένου καταφυγίου, ήταν απόρρητη. Η κατασκευή προοριζόταν για να προστατεύσει τον Μουσολίνι απόαεροπορικούς βομβαρδισμούς καθώς, το ιστορικό κτίριο του 15ου αιώνα στέγαζε το γραφείο του “Duce”.
Η καταπακτή οδηγεί σε ένα μικρό χώρο, που πιθανότατα προοριζόταν να φιλοξενήσειτον ίδιο και ακόμη ένα άτομο. Το μυστικό καταφύγιο βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αρκετά υψηλής αντοχής. Κατασκευασμένο από μπετόν, δίπλα από τα θεμέλια ενός παλιού πύργου, θα αποτελούσε ένα ασφαλή χώρο για τον Φασίστα ηγέτη, σε περίπτωση που οι συμμαχικές δυνάμεις αποφάσιζαν ναβομβαρδίσουν τη Ρώμη.
Μάλιστα κάτι τέτοιο ήταν πολύ πιθανό να γίνει τον Ιούλιο του 1943, όταν η Βρετανική Αεροπορία (RΑF), είχε ζητήσει άδεια για να βομβαρδίσει επιλεγμένους στόχους στη Ρώμη, μεταξύ των οποίων ήταν και το Palazzo Venezia. To σχέδιο που προέβλεπεαεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια κυβερνητικά, τελικά απορρίφθηκε, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να καταστραφούν ιστορικά μνημεία.
Αν και το μυστικό, προσωπικό καταφύγιο του Μουσολίνι, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μερικές τρύπες στους -πάχους 2 μέτρων- τοίχους της κατασκευής, φανερώνουν πως ο χώρος εξαεριζόταν και θα ηλεκτροδοτούταν. Οι Ιταλικές αρχές σκοπεύουν σύντομα να επιτρέψουν στο κοινό, την πρόσβαση στο καταφύγιο.


Πηγή: La Stampa
http://www.globalomen.com


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger