Χωρίς να δώσει απάντηση στο ερώτημα πού βρίσκεται το αρχικό cd με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα που του είχε παραδώσει η Κριστίν Λαγκάρντ ολοκλήρωσε την μαραθώνια κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κατά την διάρκεια της εξάωρης κατάθεσης του, αποκάλυψε ότι αρχική οι γαλλικές αρχές του απέστειλαν τα ονόματα των 2.000 καταθετών σε ένα cd και ότι ο ίδιος ζήτησε από τις υπηρεσίες του Υπουργείο να αντιγράψουν το εν λόγω υλικό σε usb, το οποίο είναι πιο ασφαλές. «Το usb το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό cd που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στογραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είπε ο πρώην Υπουργός.
Στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε, πάνω από 20, από όλους τους βουλευτές σε ποιόν έδωσε το cd για να το φυλάξει και πού βρίσκεται τώρα ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απάντησε. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα : «Δεν ήρθαμε εδώ για να λέμε ονόματα. 8 υπαλλήλους είχα στο γραφείο μου, Πού να θυμάμαι;».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια του διά της διπλωματικής οδού και ήταν ένα cd με 2.000 ονόματα καταθετών. «Αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του, έγινε αναφορά από τις γαλλικές αρχές σε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία, ανάμεσα τους και Έλληνες. Οι γαλλικές αρχές θα ήταν διατεθειμένες να στείλουν το υλικό στις ελληνικές αρχές κατόπιν βέβαια συνεννόησης με το Υπουργείο Οικονομικών. Στο Εurogroup που έγινε λίγο αργότερα εγώ ο ίδιος ζήτησα από την Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ΥπΟικ, να αποσταλεί η λίστα στην Ελλάδα και εκείνη το αποδέχτηκε. Είπα στον γγ του Υπουργείο κ. Ηλία Πλασκοβίτη να αναλάβει να ζητήσει τα στοιχεία. Τον Οκτώβριο του 2010 δια της διπλωματικής οδού ήρθε ένα cd, χωρίς διακριτικά με ένα συνοδευτικό σημείωμα από Γάλλο αξιωματούχο να γίνει μεταχείριση των στοιχείων με μυστικότητα», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του συγκεκριμένου υλικού, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι το συνολικό ύψος των καταθέσεων που περιείχε μέσα το cd αυτό ήταν περί τα 2 δις δολάρια. «Ήταν περίπου 2000 στοιχεία σε μορφή εξέλ, τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2006-2007. Από τα 2000αρχεία σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα ήταν περίπου 2 δις δολάρια περίπου και αξιοσημείωτο ότι υπήρχαν μέσα ορισμένα ονόματα με μεγάλες καταθέσεις πχ μία γυναίκα με καταθέσεις πάνω από 500 εκ ευρώ».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πάντως άφησε σαφείς αιχμές κατά των ειδικών γραμματέων του ΣΔΟΕ κ.κ. Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, καθώς υποστήριξε ότι το υλικό που περιεχόταν στην λίστα Λαγκάρντ μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γίνει έρευνα από το ΣΔΟΕ και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ανακατευτεί εφόσον το ΣΔΟΕ έχει «υπηρεσιακή αυτοτέλεια».
Συγκεκριμένα, για τον κ. Καπελέρη ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε του έδωσε τα στοιχεία μόνο για 20 καταθέτες, και όχι ολόκληρη την λίστα, επειδή δεν είχε «εμπιστοσύνη» στο ΣΔΟΕ. «Μετά από την παραλαβή στοιχείων κάλεσα τον κ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει αυτά τα στοιχεία στην κατοχή μου. Του έδωσα 20 ονόματα να ελέγξει φορολογικό προφίλ τους και αν μπορούν δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Τα ονόματα αυτά ήταν περίπου το μισό από τις συνολικές καταθέσεις και ήταν τα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Ο κ. Καπελέρης έκανε έρευνα και με ενημέρωσε ότι το οικονομικό προφίλ των συγκεκριμένων πολιτών δεν δικαιολογούσε τις καταθέσεις του. Επομένως μετά τα πρώτα στοιχεία ήταν σαφής η ανάγκη για συνέχιση της έρευνας και ανάγκη ελέγχων. Κάτι το οποίο ζήτησα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αιτιολόγησε το ότι έδωσε μόνο 20 ονόματα στον κ. Καπελέρη και όχι ολόκληρη την λίστα ως εξής : «Πρώτον γιατί μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από στοιχεία που είχαν έρθει από το Λιχτενστάιν αρκετό καιρό πριν, υπήρχαν προβληματισμοί που έδιναν την εντύπωση ότι υπήρχε δυσκολία αντικειμενική. Επίσης δεν ήθελα να υπάρξει δημοσιοποίηση των στοιχειών».
Σε ό, τι αφορά τον διάδοχο του κ. Καπελέρη στο ΣΔΟΕ κ. Διώτη, ο οποίος ανέλαβε τον Μάιο του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι του έδωσε το σύνολο των στοιχείων. «Συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από Γαλλία. Του απέστειλα τα πλήρη ηλεκτρονικά αρχεία για να συνεχιστεί ο έλεγχος. Παρέδωσα όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να γίνει ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει ο ΣΔΟΕ», ανέφερε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.
«Σε ότι αφορά τα στοιχεία από τη Γαλλία έπρεπε ήδη να είχαν αξιοποιηθεί στο πλαίσιο διερεύνησης. Αν και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ξεκινήσει έλεγχος. Η βούληση είναι και υπηρεσιακή», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το ΣΔΟΕ πρέπει να έχει επιχειρησιακή αυτονομία.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε πλήρως το έργο του καθώς όπως είπε «όσα έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου στο επίπεδο της φοροδιαφυγής δεν έχουν γίνει στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».
\
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !