E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Gadgets: Τα 10 πιο στιλατα ολων των εποχων

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Είναι γεγονός πως διανύουμε την «χρυσή» εποχή των gadgets. Αμφιβάλλετε; Ένας γρήγορος… έλεγχος στις τσέπες ή το γραφείο σας θα σας πείσει: USB Stick για μεταφορά αρχείων, smartphone, iPod ή Mp3 player για μουσικά διαλείμματα, wireless ποντίκι, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και ένα σωρό ακόμα συσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας και αποτελούν καθημερινό μέρος της. 
Όμως το έδαφος για την εμφάνιση όλων των παραπάνω gadget (και πολλών ακόμα) είχε αρχίσει να… προετοιμάζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες από τους «προγόνους» τους. Συσκευές που στην εποχή τους εντυπωσίασαν το αγοραστικό κοινό με τη χρηστικότητα, την ποιότητα και το design τους. Συσκευές που μας ταξιδεύουν αρκετά χρόνια πίσω, όταν η τεχνολογία του 3D ήταν… χειροκίνητη, οι κασέτες κυριαρχούσαν στην φορητή μουσική και οι φωτογραφικές μηχανές «έψαχναν» ακόμα το στιλ που θα τις καθιέρωνε στο κοινό. 
Ιδού 10 gadget από το μακρινό (και κοντινό) παρελθόν που έδειξαν τον δρόμο με το στιλάτο design και τη λειτουργικότητά τους. 
ViewMaster 3D Viewer (1939) 

Το παιχνίδι που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο… φοβερές ήταν οι τρισδιάστατες εικόνες και (άθελά του) μας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με τον τρισδιάστατο κινηματογράφο, πολλές δεκαετίες πριν το Avatar. To αρχικό του target group ήταν οι ενήλικες, όμως σύντομα μεταμορφώθηκε σε παιχνίδι για τα πιτσιρίκια, ενώ πρόσφατα η Fisher-Price ανακοίνωσε την επανακυκλοφορία του, σε πιο εξελιγμένη μορφή. 

Wurlitzer Peacock Jukebox (1941) 

Το μηχάνημα που γαλούχησε χιλιάδες έφηβους και αποτέλεσε την πρώτη μορφή music sharing και… κοινωνικοποίησης σε πάρτι, δημιουργήθηκε από την εταιρεία Wurlitzer και συγκεκριμένα από τον σχεδιαστή Paul Fuller. Ο Fuller χρησιμοποίησε ένα ειδικό είδος πλαστικού (catalin), σωλήνα και ένα σωρό ακόμα υλικά για να μετατρέψει ένα απλό μηχάνημα αναπαραγωγής μουσικής σε μια καλλιτεχνική… δήλωση. 

Leica M3 Camera (1954) 

Το 1958 ο «σκληρός» Τσαρλς Μπρόνσον κάνει ένα διάλειμμα από τις macho ταινίες του, πρωταγωνιστώντας στο τηλεοπτικό “Man with a Camera” και λανσάρει για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη την θρυλική Leica M3. Στιλάτη και εύκολη στη χρήση της, αποτέλεσε άμεσο best seller για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα επηρέασε τον σχεδιασμό των μετέπειτα ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. 

Philco Predicta TV (1958) 
Την δεκαετία του '50 οι τηλεοράσεις της Philco θεωρήθηκαν πολύ ριζοσπαστικές για το συντηρητικό κοινό της εποχής και έκαναν τόσο χαμηλές πωλήσεις που οδήγησαν την εταιρεία σε χρεωκοπία. Όμως σήμερα, οι ιδιόμορφες οθόνες με τις χαρακτηριστικές καμπύλες δείχνουν πιο… cool από ποτέ και οι μοντέρνες εκδοχές τους έχουν γίνει ανάρπαστες. Η τάξη αποκαθίσταται. Έστω και πέντε δεκαετίες μετά. 

Bell Princess Telephone (1959) 
Πιθανώς το πιο εμβληματικό σταθερό τηλέφωνο όλων των εποχών, το Princess αποτελεί δημιουργία του θρυλικού σχεδιαστή Henry Dreyfuss, κυκλοφόρησε σε πολλά χρώματα και ήταν πολύ πιο κομψό από τα χοντροκομμένα μαύρα τηλέφωνα γραφείου που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. 

Γραφομηχανή IBM Selectric (1961) 

Η καινοτόμος σειρά γραφομηχανών από τον επικεφαλής designer της IBM Eliot Noyes, έφερε την επανάσταση στα γραφεία όλων των επιχειρήσεων παγκοσμίως όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1961. Μεγαλύτερη ταχύτητα, χρήση πολλών γραμματοσειρών, συμβόλων, άλλων γλωσσών, σημαντική μείωση του όγκου των μηχανών, ήταν μερικά μόνο από τα εκπληκτικά (για την εποχή) χαρακτηριστικά της ιστορικής αυτής σειράς με την χαρακτηριστική ενσωματωμένη περιστρεφόμενη μπάλα. 

Polaroid SX-70 Camera (1972) 
Αναμφίβολα ένα από τα πιο «λαμπρά» gadget παγκοσμίως. Εμφανίστηκε στην αγορά το 1972 και αποτέλεσε την πρώτη SLR φωτογραφική μηχανή της οποίας το φιλμ εμφανιζόταν μόνο του, χωρίς να απαιτείται καμία απολύτως παρέμβαση από τον φωτογράφο. Έκτοτε ακολούθησαν δώδεκα εξελιγμένα μοντέλα της μέχρι και το 1981, όταν και σταμάτησε η παραγωγή της. Μέχρι τότε, είχε πουλήσει παραπάνω από 13 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως. 

Sony Walkman (1979) 
Ήταν 1η Ιουλίου 1979 όταν η Sony έριξε στην αγορά το προϊόν που έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στην φορητή μουσική. Ήταν το πρώτο Walkman με κασέτα (ρίγη συγκίνησης) και παρά το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα πούλησε μόλις τρεις χιλιάδες κομμάτια, έγινε εν τέλει ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά προϊόντα σε πωλήσεις, φτάνοντας τα 200 εκατομμύρια τεμάχια στην τριαντάχρονη… καριέρα του. Η επαναστατική ιδέα πίσω από τον σχεδιασμό του ήταν απλή: πώς θα μπορούσε η μουσική να «μπει» σε ένα κουτί που δεν θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από ένα πακέτο τσιγάρα;

IBM ThinkPad 700c (1992) 

To laptop – ορόσημο της ΙΒΜ αποτέλεσε τον ορισμό της έννοιας «χρηστικό», ενώ το design του με τα μαύρα πλήκτρα και το κόκκινο ενσωματωμένο mouse αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις μετέπειτα γενιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα νεώτερης γενιάς ThinkPad και Lenovo, ο σχεδιασμός των οποίων ελάχιστα διαφέρει από το 700c, ακόμα και σχεδόν είκοσι χρόνια μετά. 

Apple iPhone (2007) 
Πώς μπορεί το καλό design να αλλάξει τον κόσμο; Όταν η Apple παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007 στην έκθεση Macworld, η συσκευή ήταν τόσο φουτουριστική που ο κόσμος την κοιτούσε σχεδόν αποσβολωμένος. Μισή δεκαετία μετά, δύσκολα θα βρούμε κάποιο smartphone στην αγορά που δεν «οφείλει» τον σχεδιασμό και την αισθητική του στην πρωτοποριακή touch οθόνη του Jonathan Ive. 
in2life.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger