E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η Unesco σκοπευει να απονειμει βραβειο που χρηματοδοτει δικτατορας

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της δύσης προς την Unesco, η οποία πρόκειται να απονείμει την ερχόμενη Τρίτη επιστημονικό βραβείο, το οποίο υποστηρίζεται χρηματικά από το δικτάτορα της Ισημερινής Γουινέας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί κατ' εξακολούθηση ότι έχει καταχραστεί υπέρογκα ποσά δημόσιου χρήματος, αδειάζοντας τα ταμεία του λιλιπούτειου, φτωχού, αλλά πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου κρατιδίου της δυτικής Αφρικής.
Το εν λόγω βραβείο δεν φέρει πλέον το όνομα του προέδρου της Ισημερινής Γουινέας, Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουεμά Μπασόγκο. Η νέα ονομασία του είναι: Διεθνές βραβείο της Unesco και της Ισημερινής Γουινέας για την έρευνα στον τομέα των επιστημών της ζωής, και η απονομή έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα μέσα στην εβδομάδα εν τω μέσω σεμιναρίων και εορταστικών εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα μάλιστα το σχεδίασε ο ίδιος ο κατηγορούμενος πρόεδρος.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν τελικά θα παρευρεθεί ο ίδιος καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους της Unesco, ο γιος του αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος. Μάλιστα, αρνήθηκε να υποβληθεί σε ανάκριση, επικαλούμενος διπλωματική ασυλία.
Το βραβείο προτάθηκε για πρώτη φορά το 2008, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αλλά η εκτελεστική επιτροπή της Unesco ψήφισε υπέρ της συνέχισης των διαδικασιών.
Αντιστάσεις στην απονομή του βραβείου προέβαλλε και η γενική διευθύντρια της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, η οποία όμως στο τέλος αναγκάστηκε να υποκύψει στη βούληση της επιτροπής και να αποδεχθεί τις αποφάσεις της.
Ο πρόεδρος Ομπιάνγκ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1979, έχει προσφέρει την τελευταία πενταετία περί τα πέντε εκατομμύρια δολάρια, για τη βράβευση διακεκριμένων ερευνητών-επιστημόνων.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger