E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Σουπιες εξαπατουν τους αντιζηλους τους και κερδιζουν τα θυληκα

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012


Οι σουπιές, διαθέτουν ειδικά κύτταρα στο δέρμα τους που τους επιτρέπουν να αλλάζουν το χρώμα κάθε στιγμή και χάρη σ' αυτή τους την δυνατότητα, έχουν τη φήμη φοβερής ικανότητας στο καμουφλάζ. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα όμως, η δυνατότητα αυτή, δε τα προστατεύει μόνο απο επίδοξους θηρευτές, αλλά τα βοηθάει και στην εύρεση ζευγαριού την περίοδο της αναπαραγωγής.
Όταν μια αρσενική σουπιά συναντά μια θηλυκή με την οποία θέλει να ζευγαρώσει, εξαπατά τους πιθανούς αντίζηλους, αλλάζοντας χρώμα στο μισό της σώμα.
Συγκεκριμένα, αλλάζει τα χρώματά της από την πλευρά που βρίσκεται το άλλο αρσενικό, έτσι ώστε να μοιάζει με θηλυκή σουπιά, ενώ η άλλη πλευρά (που κοιτά προς την πραγματική θηλυκή σουπιά) διατηρεί κανονικά τα χρώματα της.
Αυτή η μεταμόρφωση σε δυο φύλα προκαλεί σύγχυση στις άλλες αρσενικές σουπιές, που νομίζουν ότι βλέπουν δυο θηλυκές σουπιές αντί για ένα ζευγάρι και δε πλησιάζουν. Έτσι αυξάνονται τις πιθανότητες της σουπιάς που καμουφλάρεται να αναπαραχθεί.
Όπως εξηγεί ο δρ. Κουλουμ Μπραουν, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Μακουάϊρι στην Αυστραλία. «Με το καμουφλάζ τα αρσενικά αγοράζουν χρόνο για να καταφέρουν να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά πριν τους αντιληφθούν οι ανταγωνιστές»


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger