E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Tα σαρκοβορα φυτα λιμοκτονουν λογω... ρυπανσης

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012



Λιμοκτονούν τα σαρκοβόρα φυτά εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Λάφμπορο, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New Phytologist.
Όπως υποστηρίζει η έρευνα, τα φυτά που τρέφονται με έντομα, αλλάζουν διατροφικές συνήθειες αν καταφέρουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά με άλλο τρόπο.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν το σαρκοφάγο φυτό «drosera rotundifolia» σε υδροβιότοπους στη Σουηδία.
Όπως διαπίστωσαν, η απελευθέρωση και η εναπόθεση αζώτου στο χώμα μέσω της βροχής, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εντόμων που παγίδευαν τα φυτά.
Η ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων και τη βιομηχανία «εμπλουτίζει» τη βροχή με άζωτο, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου στοιχείου να καταλήγουν στο έδαφος όταν βρέχει.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα των ερευνητών ήταν ότι τα σαρκοφάγα φυτά που ζουν σε περιοχές με χαμηλή ρύπανση λαμβάνουν το 57% του αζώτου που χρειάζονται από τα θύματά τους, ενώ για τα φυτά που ζουν σε περιοχές με υψηλή ρύπανση το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20 με 30%.
Ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα σαρκοφάγα – εντομοφάγα φυτά δεν ωφελούνται από την εναλλακτική αυτή πηγή διατροφής, καθώς μελλοντικά θα αναγκαστούν να επιβιώσουν σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger