E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γεωργια: Ανοιξε μουσειο για τον «αληθινο» Σταλιν

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012


                Δίνει έμφαση στην καταστολή που επικρατούσε την εποχή της παντοδυναμίας του


Τί κάνεις όταν το πιο διάσημο τέκνο της πόλης σου είναι ο Ιωσήφ Στάλιν; Στο μουσείο του, στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας, επιχειρούν τώρα να παρουσιάσουν μια ρεαλιστική, μετα-σοβιετική εικόνα, με έμφαση στην καταστολή που επικράτησε την εποχή του σταλινισμού.

Ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, που πέρασε στην ιστορία ως Ιωσήφ Στάλιν, γεννήθηκε στο Γκόρι το 1878. Και παρά το γεγονός ότι το καθεστώς του οποίου ηγήθηκε έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια, η πόλη έχει ακόμη μια περίπλοκη σχέση μαζί του.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια, ένα γιγαντιαίο άγαλμά του στόλιζε την κεντρική πλατεία στο Γκόρι, την ώρα που παρόμοια μνημεία είχαν κατεδαφιστεί σε άλλες πόλεις σε όλη την πρώην Σοβιετική Ενωση.
«Ακόμη και σήμερα, πολλοί από τους κατοίκους της πόλης νιώθουν συμπάθεια για έναν ηγέτη, τον οποίον το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου θεωρεί αιμοσταγή δικτάτορα», γράφει το σχετικό ρεπορτάζ του Independent.

Το μουσείο, που στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Στάλιν, πρόκειται να μετατραπεί τώρα σε μουσείο για την καταστολή επι σταλινισμού. Ανοιξε για πρώτη φορά στο Γκόρι το 1937, όταν ο Στάλιν ήταν ακόμη εν ζωή, με στόχο να παρουσιάσει την δόξα του ηγέτη της ΕΣΣΔ.

Η φιλοδυτική κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, η οποία ανήλθε στην εξουσία μετά την Επανάσταση των Ρόδων, του 2003, προσπαθεί να σβήσει κάθε σοβιετικό ίχνος από την μικρή χώρα, η οποία υπήρξε επί 70 χρόνια τμήμα της Σοβιετικής Ενωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μουσείο, που φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή του και στο οποίο παρουσιάζονται χιλιάδες εκθέματα, μεταξύ των οποίων και προσωπικά αντικείμενα του Στάλιν, θα μετατραπεί σε μουσείο προπαγάνδας του αντικομμουνισμού.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Γεωργίας Νίκολοζ Ρούρουα είχε χαρακτηρίσει την παρουσία του μουσείου του Στάλιν ως «απαράδεκτη, ασυμβίβαστη με την επιθυμία της Γεωργίας να γίνει πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Απλώς δεν συμβαδίζει με το παρόν και το μέλλον».

Οι κομμουνιστές της πόλης του Γκόρι καταγγέλλουν την «αναδιοργάνωση» του μουσείου, λέγοντας ότι πρόκειται για «νέα εκδήλωση της αντιδραστικής πολιτικής» της κυβέρνησης της Γεωργίας.


Βάσει νόμου στη Γεωργία απαγορεύεται στους πρώην κομμουνιστές και στα μέλη της πρώην KGB να κατέχουν θέσεις στον δημόσιο τομέα.

http://www.tovima.gr/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger