E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

On Golden Pond

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012



ΥΠΟΘΕΣΗ 

Ο Νόρμαν Θάγιερ, συνταξιούχος καθηγητής, και η Έθελ βρίσκονται ξανά στο θερινό τους εξοχικό, στο οποίο πηγαίνουν από τότε που παντρεύτηκαν. Εκεί θα βρεθεί και η κόρη τους, Τσέλσι, που έχουν να δουν χρόνια, αλλά νιώθει πως θέλει να παραβρεθεί στα γενέθλια του πατέρα της. Θα αφήσει εκεί τον γιο της και θα έρθει μαζί με τον αρραβωνιαστικό της να τον πάρει μετά από διακοπές στην Ευρώπη. Όταν αυτή επιστρέφει, παντρεμένη πλέον, θα προσπαθήσει να ανοίξει επικοινωνία με τον πατέρα της, κάτι το πολύ δύσκολο. 

 Η μόνη ταινία στην οποία πατέρας (Henry Fonda) και κόρη (Jane Fonda) έπαιξαν μαζί. Ήταν κι ένας χρυσός συμβιβασμός ανάμεσα τους, αφού τον επόμενο χρόνο ο Henry πέθανε.




ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Από τη Βικιπαίδεια

Στη Χρυσή Λίμνη (αγγλ. The Golden Pond) είναι αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1981 σκηνοθεσίας Μαρκ Ράιντελ με πρωταγωνιστές τους Χένρι Φόντα, Κάθριν Χέπμπορν και Τζέιν Φόντα. Η ταινία που είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό του Έρνεστ Τόμπσον χάρισε στον Χένρι Φόντα το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την τελευταία του ταινία.
Η συμπρωταγωνίστριά του Κάθριν Χέπμπορν βραβεύτηκε επίσης με όσκαρ, όπως και ο Έρνεστ Τόμπσον που διασκεύασε το θεατρικό του για τη μεγάλη οθόνη.
Η ταινία έλαβε συνολικά 10 υποψηφιότητες για το βραβείο.

Υπόθεση
Ένα ηλικιωμένο ανδρόγυνο ο Νόρμαν (Χένρι Φόντα), ένας συνταξιούχος καθηγητής κι η Έθελ Θέιερ (Κάθριν Χέπμπορν) αποσύρονται στο σπίτι τους δίπλα στη λίμνη σε μια περιοχή της Νέας Αγγλίας των Η.Π.Α.
Ο Νόρμαν πλησιάζει τα 80 κι η κόρη του Τσέλσι (Τζέιν Φόντα), την οποία το ζευγάρι έχει να δει χρόνια, αισθάνεται ότι πρέπει να είναι εκεί την ημέρα των γενεθλίων του.
Η χωρισμένη από τον πρώτο της άνδρα Τσέλσι σκοπεύει να αφήσει στους γονείς της τον Μπιλ (Νταγκ Μακ Κίον) γιο του αρραβωνιαστικού της, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη.
Ο μικρός Μπιλ είναι ένα δύσκολο παιδί και το ηλικιωμένο ζευγάρι αργεί αλλά καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δυνατό δέσιμο μαζί του.
Όταν η Τσέλσι γυρίζει από την Ευρώπη παντρεμένη πλέον με τον πατέρα του Μπίλι, βρίσκει τον μικρό να έχει τη σχέση που εκείνη επιθυμουσε πάντα να έχει με τον πατέρα της.
Ενώ μυστικά κι απωθημένα του παρελθόντος αναδύονται στην επιφάνεια, η Τσέλσι κάνει την ύστατη προσπάθεια για να τα βρει με τον πατέρα της.

Πληροφορίες
Η Στη Χρυσή Λίμνη, μια ταινία βασισμένη σε θεατρικό έργο του Έρνεστ Τόμσον, αποτίει φόρο τιμής στην τρίτη ηλικία και βάζει στο μικροσκόπιο τόσο τη σχέση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού μετά από πολλά χρόνια γάμου, όσο και τη σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών.
Η θεατρική παράσταση "Στη χρυσή λίμνη" έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ με πρωταγωνιστές τους Τομ Άλντγρεντζ και Φράνσις Στέρχαγκεν.
Η επιτυχία του θεατρικού είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί ηλικιωμένοι ηθοποιοί της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ να ενδιαφερθούν για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και κυρίως ο Τζέιμς Στιούαρτ, τον οποίο πρόφτασε η Τζέιν Φόντα όταν αγόρασε τα δικαιώματα του θεατρικού κι αποφάσισε ως παραγωγός της ταινίας να προσλάβει τον πατέρα της Χένρι (και επιστήθιο φίλο του Στιούαρτ) για το ρόλο του Νόρμαν Θάιερ.
O ρόλος της Έθελ Θάιερ πήγε στη βετεράνο Κάθριν Χέπμπορν, η οποία (παραδόξως) ούτε είχε συνεργαστεί, αλλά ούτε συναντηθεί στο παρελθόν με τον Φόντα.
Την πρώτη μέρα στο σετ η Χέπμπορν για να σπάσει τον πάγο, έδωσε στον Φόντα να φορέσει το τυχερό καπέλο που της είχε αφήσει ο Σπένσερ Τρέισι κι ο ηθοποιός εμφανίζεται στην ταινία φορώντας αυτό το καπέλο.
Η Χέπμπορν πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα βρισκόταν σε κατάσταση ανάρρωσης μετά από εγχείρηση που υπέστη και παρά λίγο να αντικατασταθεί από την Μπάρμπαρα Στάνγουικ.
Η Τζέιν Φόντα που είχε, όπως κι ο χαρακτήρας που υποδυόταν, δύσκολη σχέση με τον πατέρα της, αποκάλυψε χρόνια αργότερα ότι η ταινία αντικατόπτριζε τη δική της σχέση με τον Φόντα. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία συνεργασία τους.
Ο Φόντα πέθανε ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του.

Βραβεία
Η ταινία ήρθε δεύτερη σε εισπράξεις το 1981 ακολουθώντας την ταινία Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (Raiders Of The Lost Ark) του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ συγκίνησε επίσης τους κριτικούς και τα μέλη της ακαδημίας των όσκαρ που την πρότειναν για 10 βραβεία.
Τη βραδιά των βραβείων κατάφερε να αποσπάσει 3 ένα για τη Χέπμπορν κι ένα για τον Φόντα.
Η Χέπμπορν έλαβε το 4ο της όσκαρ σπάζοντας κάθε ρεκόρ, ένα ρεκόρ που δεν έχει κανείς καταφέρει να καταρρίψει μέχρι και σήμερα.
Για το Φόντα αντιθέτως ήταν μόλις το πρώτο του. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που ο Fonda βρισκόταν στη λίστα των υποψηφίων, 41 χρόνια μετά την πρώτη για την ταινία Τα σταφύλια της οργής (The Grapes Of Wrath, 1941).
Ο ηθοποιός δε μπόρεσε να παραστεί στην τελετή κι η Τζέιν δέχτηκε το όσκαρ για λογαριασμό του.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

   Α’ Ανδρικού Ρόλου – Χένρι Φόντα
   Α’ Γυναικείου Ρόλου – Κάθριν Χέπμπορν
   Διασκευασμένου Σεναρίου – Έρνεστ Τόμπσον

Υποψηφιότητα:

   Καλύτερης Ταινίας – Μπρους Γκίλμπερτ
   Σκηνοθεσίας - Μαρκ Ράιντελ
   Β’ Γυναικείου Ρόλου – Τζέιν Φόντα
   Φωτογραφίας, Έγχρωμη ταινία – Μπίλι Γουίλιαμς
   Μοντάζ – Ρόμπερτ Λ. Γουλφ
   Ήχου - Ρίτσαρντ Πόρτμαν και Ντέιβιντ Μ. Ρόουν
   Μουσικής Επιμέλειας - Ντέιβιντ Γκράσιν






ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΛΙΜΝΗ

ΕΙΔΟΣ:  ΔΡΑΜΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ: Ernest Thompson [Βασισμένο στο Θεατρικό έργο του ιδίου]
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mark Rydell 
ΜΟΥΣΙΚΗ: Dave Grusin
ΠΑΙΖΟΥΝ: Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug McKeon, Dabney Coleman, William Lanteau K.ά
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1981
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105 min
ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλικά
ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ: Ελληνικοί σε ξεχωριστό αρχείο (srt)

IMDB link: hxxp://www.imdb.com/title/tt0082846/
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ IMDB: 7.5/10

http://filmsola.blogspot.com

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger