E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Βρέθηκαν τα αρχαιότερα μουσικά όργανα του κόσμου

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα στον κόσμο σε σπήλαιο στη Γερμανία. Η χρονολόγηση αυτών των ευρημάτων παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ανθρώπινου είδους που διαδέχτηκε τον Νεάτερνταλ.

Τα φλάουτα που βρέθηκαν ήταν κατασκευασμένα από οστά πουλιών και ελεφαντόδοντο από μαμούθ και προέρχονται από μια σπηλιά στη νότια Γερμανία, η οποία παρέχει και τα πρώτα στοιχεία για την κατάληψη της Ευρώπης από τους σύγχρονους ανθρώπους, τους homo sapiens.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μέθοδο χρονολόγησης με άνθρακα για να δείξουν ότι οι φλογέρες αυτές ήταν μεταξύ 42.000 και 43.000 ετών.
Τα ευρήματα αυτά περιγράφονται στο περιοδικό Journal of Human Evolution. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Tom Higham από τοΠανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρονολόγησαν οστά ζώων στα ίδια στρώματα του εδάφους με τις φλογέρες σε σπήλαιο Geissenkloesterle Swabian Jura της Γερμανίας.
Ο καθηγητής Νick Conard, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tuebingen, ο οποίος ήταν αυτός που προσδιόρισε το προηγούμενο ρεκόρ για παλαιότερο όργανο το 2009, ήταν εκσκαφέας στο χώρο.

 
«Τα αποτελέσματα αυτά συνδέονται με μια υπόθεση που κάναμε πριν από μερικά χρόνια ότι ο ποταμός Δούναβης ήταν ένας βασικός δίαυλος για την κίνηση των ανθρώπων και των τεχνολογικών καινοτομιών στην κεντρική Ευρώπη 40.000 - 45.000 χρόνια πριν», δηλώνει ο Conard.

  
«Το Geissenkloesterle είναι ένα από τα πολλά σπήλαια της περιοχής που έχουν παραγάγει σημαντικά παραδείγματα προσωπικών κοσμημάτων, εικονιστικής τέχνης, μυθικών εικόνων και  μουσικά όργανα», συνεχίζει ο ερευνητής.
«Τα μουσικά όργανα μπορούν να έχουν χρησιμοποιηθεί για αναψυχή ή για θρησκευτική τελετουργία», υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Επίσης, μερικοί ερευνητές έχουν υποστηρίξει ότι η μουσική θα μπορούσε να αποτελούσε μια μορφή από μια σειρά συμπεριφορών που εμφανίζονται από το ανθρώπινο είδος, η οποία τους βοήθησε να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους Νεάντερταλ,  οι οποίοι εξαφανίστηκαν στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης πριν από 30.000 χρόνια.
Η μουσική θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων, τα οποία μπορεί να έχουν συμβάλει στην επέκταση του είδους μας τους σε βάρος των πιο συντηρητική Νεάντερταλ.
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα που χρονολογήθηκαν από το Geissenkloesterle δείχνουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι εισήλθαν στην Άνω περιοχή του Δούναβη πριν από μια εξαιρετικά ψυχρή κλιματική περίοδο, δηλαδή περίπου 39.000-40.000 χρόνια πριν. Και στο παρελθόν, οι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μετανάστευσαν αρχικά μέχρι το Δούναβη, αμέσως μετά από αυτό το γεγονός.
«Οι σύγχρονοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν στην κεντρική Ευρώπη, τουλάχιστον 2.000-3.000 χρόνια πριν από αυτήν την κλιματική επιδείνωση, όταν τεράστια παγόβουνα κάλυψαν με πάγο τον Βόρειο Ατλαντικό και οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα», δήλωσε ο καθηγητής Higham. «Το ερώτημα είναι ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει αυτή η ύφεση για τους ανθρώπους στην Ευρώπη εκείνη την εποχή», καταλήγει ο επιστήμονας. 

Πηγές: BBC / Live Science
http://tvxs.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger