E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κοιλιακού ανευρύσματος της αορτής

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013


Η κατανάλωση της ημερήσιας αναλογίας φρούτων και λαχανικών θα έπρεπε πλέον να θεωρείται αυτονόητη, καθώς εδώ και καιρό ακούμε για τα οφέλη στην υγεία από μια ισορροπημένη δίαιτα. Και τώρα ερευνητές από την Σουηδία ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μιας συχνά θανατηφόρας μορφής αορτικού ανευρύσματος.

Οι ερευνητές, υπό τον Dr. Otto Stackelberg του Ινστιτούτου Karolinska δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό του American Heart Association's Circulation.

Αφού διαίρεσαν πάνω από 80.000 άτομα ηλικίας 46 με 84 ετών σε τέσσερις ομάδες με βάση το ποσό των φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν ημερησίως, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια μελέτη παρακολούθησης 13 ετών. Σε αυτό το διάστημα, βρήκαν ότι 1.086 άτομα είχαν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής και 222 από αυτά εράγισαν.



Αυτός ο τύπος αορτικού ανευρύσματος αφορά μια διόγκωση στο κάτω τμήμα της αορτής, του κυρίου αγγείου του σώματος. Αν και σπάνιο, οι ερευνητές σημειώνουν, είναι θανατηφόρο σε πολλές περιπτώσεις. Πάνω από 80% των ανευρυσμάτων συμπεριλαμβανομένων αυτών που υπέστησαν ρήξη συνέβησαν σε άντρες.

Σε σύγκριση με την ομάδα που έτρωγε τα λιγότερα φρούτα (λιγότερα από ένα την ημέρα), αυτοί που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα (πάνω από 2 μερίδες την ημέρα) είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ανευρύσματος και 43% μειωμένο κίνδυνο ρήξης αυτού. Οι χυμοί φρούτων δεν υπολογίζονταν σαν μερίδα στην μελέτη.


Τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτων – κυρίως μήλα, αχλάδια και μπανάνες- είχαν λιγότερες πιθανότητες κατά ένα τέταρτο να αναπτύξουν ανεύρυσμα.


Επιλέον, σε σύγριση με την ομάδα που δεν κατανάλωνε καθόλου φρούτα , αυτοί που κατανάλωναν πολλά είχαν 31% μειωμένο κίνδυνο ανευρύσματος και 39% μειωμένο κίνδυνο ρήξης του.
Οι τύποι φρούτων που κατανάλωναν τα άτομα ήταν κυρίως μήλα και αχλάδια, και ακολουθούσαν μπανάνες ,πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή.

Πρόληψη ενός σιωπηλού δολοφόνου
Οι ερευνητές λένε ότι το ανεύρυσμα της κοιλιακή αορτής είναι συχνά ασυμπτωματικό και συμβαίνει μέχρι και στο 4.5% των αντρών άνω των 65 ετών. Στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας πλήττεται μόνο το 1,3%.

Αν και οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των πληθυσμών για ανευρύσματα, λένε ότι αυτά τα κοιλιακά ανευρύσματα είναι πολύ πιθανό να αποβούν μοιραία , με θνητότητα 70% πριν το χειρουργείο και 35% μετά.

Ο Dr. Otto Stackelberg είναι ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα της μελέτης, προσθέτοντας:

« Η μεγάλη κατανάλωση φρούτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών αγγειακών νόσων, και η μελέτη μας δείχνει ότι ένα από τα οφέλη θα είναι ο μειωμένος κίνδυνος κοιλιακών ανευρυσμάτων αορτής».

Οι συγγραφείς λένε ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στα φρούτα μπορεί να έχουν προστατευτική δράση, με τη μείωση του οξειδωτικού στρες , που προάγει την φλεγμονή.

Τα λαχανικά – επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά- δεν φαίνεται να επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου του κοιλιακού ανευρύσματος, πιθανά επειδή κάποια λαχανικά δεν έχουν τα αντιοξειδωτικά των φρούτων, λένε οι ερευνητές.

Ο Dr. Stackelberg προσθέτει: «Τα λαχανικά παραμένουν σημαντικά για την υγεία. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση και πολλούς καρκίνους».

Επιτακτική διατροφική συμβουλή

Το American Heart Association συμβουλεύει για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών- οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 4 ή 5 μερίδες την ημέρα. Η οργάνωση λέει ότι ακολουθώντας κανείς αυτήν την οδηγία εύκολα εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των σημαντικών θρεπτικών συστατικών που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν στην σωστή αναλογία , όπως φολικό, μαγνήσιο, κάλιο, διαιτητικές ίνες, και βιταμίνες A, C και K.

Και φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντικός τρόπος μείωσης των κινδύνων για την υγεία, ειδικά αυτών που αφορούν την καρδιαγγειακή υγεία. Ο Dr. Otto Stackelberg λέει:

«το να μην είναι κανείς καπνιστής είναι επίσης βασικό για την πρόληψη του κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος .Μην αρχίσετε ποτέ το κάπνισμα, και εάν καπνίζετε ήδη , διακόψτε σήμερα. Ποτέ δεν είναι αργά.»

http://circ.ahajournals.org/content/128/8/795.full

- See more at: http://www.e-cardio.gr


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger