E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Joseph Stιglitz: Ειναι πολυ αργα για να σωθει το Ευρω!

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012


Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα του νομπελίστα Γιόζεφ Στίγκλιτς, τότε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κείτεται σχεδόν νεκρό στο νεκροκρέβατό του στη Φρανκφούρτη και ο διανοούμενος οικονομολόγος μόλις του διάβασε τον επικήδειο. Βιάστηκε, θα αναρωτηθεί κανείς. Ο Νομπελίστας διαφωνεί και αποκαλεί το ενιαίο νόμισμα "μια ελαττωματική νομισματική συμφωνία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της σταθερότητας του". Βέβαια, αν είχαμε μια δεκάρα για κάθε φορά που κάποιος αποκαλεί νεκρό το ενιαίο νόμισμα, δεν θα είχαμε ανάγκη πια από ισοδύναμα, αλλά επειδή ο άνθρωπος είναι Νομπελίστας, καλό είναι να ακούμε ακόμα και τις... νεκρολογίες του.


Ο Joseph Stiglitz μιλώντας σε συνέδριο στο Δουβλίνο ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως «αντίδοτο» στην κρίση χρέους που πλήττει τα τελευταία χρόνια τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

"Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει λανθασμένη διάγνωση του τι πήγε «στραβά» στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση εφαρμόζουν λάθος συνταγή για την επίλυσή της. Η απάντηση που προτείνεται για την κρίση είναι η λιτότητα που «σχεδόν ποτέ δεν δούλεψε. Δοκιμάστηκε το 1929, το ΔΝΤ την εφάρμοσε στην Ασία και την Λατινική Αμερική. Σε όλες τις περιπτώσεις κατέληξε να μετατρέψει την κάμψη σε ύφεση και την ύφεση σε βαθύτερη ύφεση...

Αν και το χρέος της Ευρώπης ως ποσοστό του ΑΕΠ της είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ μπορούν να δανειστούν με σχεδόν αρνητικό επιτόκιο. Το θεμελιώδες πρόβλημα στην Ευρώπη είναι πως το ευρώ αποτελεί μια ελαττωματική νομισματική συμφωνία που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της σταθερότητας ενός ενιαίου νομίσματος. Απαιτείται δομική αλλαγή στη συμφωνία του ευρώ, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να λαμβάνει χώρα τώρα, που όμως είναι αργά για τα οικονομικά της κατάστασης.

http://www.lykavitos.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger