E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

17χρονη βραβευτηκε για λογισμικο διαγνωσης καρκινου

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Η 17χρονη Brittany Wenger από το Lakewood Ranchτη της Florida, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό τεχνολογίας της Google με θέμα την επιστήμη (Google Science Fair), καθώς κατάφερε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα λογισμικό το οποίο βοηθά τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Το πρόγραμμα που σχεδίασε η νεαρή Brittany, λέγεται "neural network" και στόχος του είναι να "μιμείται" τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι γιατροί μπορούν να εισάγουν στο πρόγραμμα τα δεδομένα μίας βιοψίας, τα οποία συγκρίνονται αυτόματα με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στη βάση δεδομένων και βγαίνει η τελική διάγνωση. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο μάλιστα για να "μαθαίνει" και να εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα του να φτάνει στο 99%.

Σε συνέντευξη της στο mysuncoast.com, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα του καρκίνου και το κίνητρο της για να εντρυφήσει στη μελέτη της διάγνωσης της κακοήθειας, σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι μέλη της οικογένειας της έχουν χτυπηθεί στο παρελθόν από την επάρατη νόσο.

"Στόχος μου είναι το πρόγραμμα να χρησιμοποιηθεί σε νοσοκομεία άμεσα", δήλωσε, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη δείγμα από 700 τεστ. Η ίδια μάλιστα έχει "ανεβάσει" στο διαδίκτυο το application της, το οποίο είναι προσβάσιμο σε όποιον γιατρό ή ενδιαφερόμενο θέλει να το δοκιμάσει.

Η 17χρονη που θεωρείται δικαίως ευφυΐα στο σχολείο και την πόλη της, ελπίζει πως μελλοντικά το πρόγραμμα της με κάποιες βελτιώσεις, θα μπορεί να εντοπίζει και άλλους τύπους καρκίνου.

"Η επιστήμη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο. Είναι σημαντικό να ασχολούνται με την επιστήμη τα παιδιά από μικρή ηλικία. Τότε μπορούν να την αγαπήσουν. Είμαστε οι μελλοντικοί γιατροί, προγραμματιστές, μηχανικοί και περιβαλλοντολόγοι. Και θα είμαστε αυτοί που θα λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων", δήλωσε μετά τη βράβευσή της στο δίκτυο ABC.

Το βραβείο που κέρδισε συνοδεύεται από μια υποτροφία 50.000 δολαρίων και το δικαίωμα επιλογής πρακτικής εξάσκησης στην Google, το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών) στη Γενεύη ή την εταιρεία Lego, που το χρηματοδότησε. Τέλος, η 17χρονη μαθήτρια κέρδισε ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία της Αμερικής (National Geographic).

http://www.iatrikostypos.com



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger