E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Καλπαζει ο αριθμος των παιδιων που χτυπησε η φτωχεια

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Το Χαμόγελο του Παιδιού το πρώτο εξάμηνο του 2012 ενίσχυσε 4.468 παιδιά, όταν ο αντίστοιχος αριθμός όλο το 2011 ήταν 4.500 παιδιά, επίσης αυξημένος κατά 54% σε σύγκριση με το 2010

Διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των παιδιών που ενισχύθηκαν από το «Χαμόγελο του Παιδιού» λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης των οικογενειών τους. Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου της οργάνωσης, που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2012, το Χαμόγελο βοήθησε 4.468 παιδιά που ζούσαν σε ακατάλληλο περιβάλλον λόγω της φτώχειας, όταν καθ' όλη τη διάρκεια τη περασμένης χρονιάς ο αντίστοιχος αριθμός είχε φτάσει τα 4.500 παιδιά.


Με ακόμη πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης κ. Βαρβαγιάννη, η οποία εξηγεί ότι τα 4.500 παιδιά του 2011 συνιστούσαν αύξηση κατά 54% σε σχέση με τους ανήλικους που υποστηρίχθηκαν το 2010.
Παράλληλα, η τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 δέχτηκε περισσότερες από 33.000 κλήσεις για κακοποίηση, παραμέληση, επαιτεία και παράνομη διακίνηση παιδιών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναφέρθηκαν 68 εξαφανίσεις ανηλίκων.
Μολονότι τα στοιχεία, όπως εξηγεί η ίδια, δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με την κρίση, η ανάλυσή τους καταδεικνύει τις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η συρρίκνωση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών: Σχεδόν 3 από τις 10 οικογένειες που υποστηρίχθηκαν αντιμετώπιζαν προβλήματα διαβίωσης λόγω της ανεργίας ή της επισφαλούς εργασίας των γονέων, ενώ το 35% του συνόλου (639 οικογένειες) ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Καλπάζει ο αριθμός των παιδιών που χτύπησε η φτώχεια
Το 35% των οικογενειών ήταν μονογονεϊκές και το 18% πολύτεκνες. Χαρακτηριστικό ως προς την αλματώδη επιδείνωση των συνθηκών ζωής των παιδιών είναι ότι 72% των οικογενειών προσήλθε στην οργάνωση με δική της πρωτοβουλία. Αύξηση παρουσίασαν και οι εκκλήσεις για βοήθεια από οικογένειες παιδιών με προβλήματα υγείας (368 παιδιά).
Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο η οργάνωση υποστήριξε με τις δράσεις της 29.829 παιδιά, ενώ δεχόταν κατά μέσο όρο 45 κλήσεις την ημέρα. Καλούντες ήταν τόσο παιδιά όσο και ενήλικες στην αντίληψη των οποίων είχαν υποπέσει ανήλικοι σε κίνδυνο.
Μεγάλες ανάγκες

Τα στοιχεία ενδεχομένως να ήταν ακόμη πιο δραματικά εάν υπήρχε οργανωμένη καταγραφή των σχετικών περιστατικών. Η έλλειψή της συνοδεύεται από ανεπαρκείς υποδομές για την υποστήριξη των οικογενειών που δοκιμάζονται. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», αξιοποιώντας την ευαισθησία των πολιτών και τις χορηγίες - μικρές ή μεγαλύτερες- που του προσφέρονται, προσπαθεί να αναπτύξει το δίκτυό του, με τα δύο τελευταία του σπίτια να λειτουργούν στο Αίγιο και το Αγρίνιο, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν συνολικά 60 παιδιά.

«Εχουμε μεγάλη έλλειψη χώρων για να φιλοξενήσουμε παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε λόγω κακοποιητικού είτε λόγω παραμελητικού οικογενειακού περιβάλλοντος, τη στιγμή που αυτές οι ανάγκες έχουν αυξηθεί», εξηγεί η κ. Βαρβαγιάννη.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012 στα σπίτια του «Χαμόγελου» φιλοξενούνταν 263 παιδιά, στην πλειονότητά τους Ελληνόπουλα, ενώ σε 72 περιπτώσεις η οργάνωση παρενέβη με δικά της οχήματα --και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές- για να προστατεύσει παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο. Από τις 65 εξαφανίσεις παιδιών που χειρίστηκε ο σύλλογος, εντοπίστηκαν τα 51 παιδιά, ενώ 1.176 ανήλικοι ήρθαν σε επαφή με ψυχολόγο. Τέλος, περισσότερα από 1.200 παιδιά διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με κινητές ιατρικές μονάδες της οργάνωσης.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger