E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Αυτα που κρυβει η Μερκελ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012


Η Γερμανία έχει το δικό της βαρέλι δίχως πάτο. ΤοΒερολίνο. Είναι ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας και μάλιστα από τα πιο φτωχά, μολονότι είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Ο προϋπολογισμός του είναιμόνιμα ελλειμματικός. Καταφέρνει και επιβιώνει χάρη στο σύστημα ενίσχυσης των φτωχών από τα πλούσια κρατίδια της Γερμανίας.
Κάθε ομόσπονδο κρατίδιο έχει δική του κυβέρνηση καιπροϋπολογισμό, ενώ είναι υπεύθυνο για τον δανεισμό και τη διαχείριση των οικονομικών του. Το φρένο χρέουςπου αποτελεί πλέον συνταγματική επιταγή για την κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου ισχύει και για τα κρατίδια. Αλλά το Σύνταγμα της χώρας επιτάσσει την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των κρατιδίων. Για να γίνει αυτό οι πλεονασματικές ομόσπονδες χώρες πληρώνουν σε ένα κοινό ταμείο, από το οποίο ενισχύονται τα ελλειμματικά κρατίδια.
Το σημερινό Σύνταγμα της Γερμανίας ισχύει πάνω από 50 χρόνια, ωστόσο εξίσωση των κρατιδίων δεν έχει επέλθει. Το σύστημα μεταφοράς πόρων από το ένα κρατίδιο στο άλλο που λειτουργεί από το 1950 παραμένει απαραίτητο, γιατί και η Γερμανία έχει ένα πρόβλημα Βορρά - Νότου. Όπως και η Ευρώπη. Μόνο που στη Γερμανία το μοντέλο αντιστρέφεται. Ο Νότος είναι ο «πλούσιος θείος» ενώ ο Βορράς είναι ο «φτωχός συγγενής». Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Εσση και Αμβούργο είναι τα κρατίδια που πληρώνουν περισσότερα στο κοινό ταμείο, τα υπόλοιπα κρατίδια παίρνουν περισσότερα. Την περασμένη χρονιά, για παράδειγμα, πέρασαν με αυτό τον τρόπο 7,308 δισ. ευρώ από τα τέσσερα πλούσια στα δώδεκα φτωχά κρατίδια της Γερμανίας. Η Βαυαρία πλήρωσε 3,66 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο πήρε τη μερίδα του λέοντος, πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Μέχρι το 1987 ενισχυόταν και η Βαυαρία από το κοινό ταμείο. Με την ενοποίηση της Γερμανίας όμως οι ισορροπίες ανατράπηκαν με αποτέλεσμα να πληρώνει σήμερα παραπάνω από τα μισά. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζεεχόφερ απείλησε τον περασμένο χειμώνα ότι αν μέχρι το καλοκαίρι δεν αλλάξει συναινετικά το σύστημα, θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επειδή καμία από τις χώρες που ωφελούνται δεν θέλει την αλλαγή του, το τελεσίγραφο του Ζεεχόφερ εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα και η κυβέρνηση του Μονάχου ανακοίνωσε χθες την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η απόφαση αναμένεται το 2014. Αλλά τον επόμενο χρόνο είναι εκλογές και στη Βαυαρία και τα ποσοστά του Ζεεχόφερ είναι στο ναδίρ. Ελπίζει ότι θα πάρει την ψήφο των Βαυαρών κατηγορώντας τους σπάταλους Βερολινέζους και άλλους Βόρειους Γερμανούς.
Πηγή: Τα Νέα

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger